Select Page

Projekcija filma Ovčara-neispričana priča u dva navrata ispunila posušku kinodvoranu

Projekcija filma Ovčara-neispričana priča u dva navrata ispunila posušku kinodvoranu

U prepunoj kino dvorani u Posušju sinoć su održane dvije projekcije dokumentarnog filma „Ovčara-neispričana priča“ scenarista Nikole Kajkića.

U sklopu sata povijesti, film je u 17:30 prikazan za učenike Srednje strukovne škole i Gimnazije, a potom u 19:00 sati i za širu javnost.

ovcaraposusje-3

Koliko je film dirnuo Posušane, a posebno srednjoškolce, dovoljno je govorila sablasna tišina pri njihovu izlasku iz kinodvorane poslije završetka projekcije.

Film se temelji na istinitim tragičnim događajima koji su se odvijali s 20. na 21. studenoga 1991. godine kada je na poljoprivrednom dobru Ovčara i Grabovo ubijeno 276 osoba, svih generacija.

ovcaraposusje-4

Trebale su tri i pol godine da film ugleda svjetlo dana, a korištena su svjedočanstva hrvatskih preživjelih svjedoka koji su sudjelovali u masakru, te su njih troje pristali i govoriti u filmu.

U filmu pričaju hrvatski branitelji i dr. Mirjana Semernić Rutko. Ona je svjedočila kad je major Veselin Šljivančanin ušao u bolnicu i kada je počelo odvajanje. Svjedočila je i Šljivančaninovom bahatom ponašanju, što je vrlo jasno i rječito opisala.

ovcaraposusje-2

Pored dr. Semernić Rutko u filmu sudjeluje Dragutin Berhofer – Beli koji je bio hrvatski branitelj i 1991. ranjen kao i većina hrvatskih branitelja. Završio je u vukovarskoj bolnici te njegov put k Ovčari počinje iz bolnice.

opcina-posusje/Posušje.net

OGLASI

Loading