Select Page

Promjena poticajne politike u ZHŽ-u: Novim mjerama do novih radnih mjesta u poljoprivrednom sektoru

Promjena poticajne politike u ZHŽ-u: Novim mjerama do novih radnih mjesta u poljoprivrednom sektoru

Na inicijativu novog ministra gospodarstva ŽZH-a Daria Sesara održano je nekoliko sastanaka sa predstavnicima poljoprivrednika Zapadnohercegovačke Županije na kojima se došlo do zajedničkog zaključka da dosadašnja raspodjela potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji nije poučila željene učinke već da se više svodila na pomoć a ne razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje.

Dosada većina poljoprivrednika bila bez mirovinskog i zdravstevnog

Poljoprivrednici su praktički svoju djelatnost obavljali na ˝crno˝te velika većina ih nije imala ni mirovinsko ni zdravstveno osiguranje. S toga ministarstvo gospodarstva ŽZH kreće s inicijativom da svi poljoprivredni proizvođači koji isključivo žive od primarne poljoprivredne proizvodnje od 01.01.2017.godine kroz svoje OPG moraju biti pravne osobe te će jedino tako moći aplicirati za subvencije. U našoj županiji plaćanje doprinosa za poljoprivrednike mjesečno iznosi 126 KM.

Vlada ŽZH će na prijedlog Ministarstva gospodarstva ŽZH tražiti mogućnost da u prvim godinama subvencionira dijelom obaveze doprinosa tako da olakšamo poljoprivrednicima.

Daka sastanak 1

Otvaranje radnih mjesta u sektoru poljoprivrede

“Smatramo da ćemo ovom politikom otvoriti najmanje 1000 novih radnih mjesta u ŽZH u sektoru poljoprivrede, a samim time i poljoprivrednicima osigurati mirnu starost jer će kad ispune uvjete imati pravo na kakvu takvu mirovinu, a time ćemo razlučiti stvarne poljoprivrednike od onih fiktivnih” – kažu iz ministarstva.

U tom zajedničkom prijedlogu ministarstva i predstavnika poljoprivrednika predviđaju se i minimalne površine ili farme za one koji žele biti u sustavu:
– proizvodnja povrća 10 000 m2 na otvorenom ili 1000 m2 zatvorene površine;
– voćarstvo i vinogradarstvo 10 000 m2 voćnjaka ili vinograda;
– animalna proizvodnja: 50 ovaca ili 25 koza, 5 krava, 50 košnica pčela, 10 nezimica,
– itd.;

Nadaju se da će ovakvom politikom stvarni primarni poljoprivredni proizvođači osiguravati veću proizvodnju a samim time dobivati veće subvencije te postojati konkurentni na tržištu.

Posušje.net

OGLASI

Loading