Select Page

Proračunski korisnici u ZHŽ dobit će po 425 maraka regresa

Proračunski korisnici u ZHŽ dobit će po 425 maraka regresa

Proračunski korisnici u Zapadnohercegovačkoj županiji u kolovozu će dobiti po 300 konvertibilnih maraka regresa, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade Zapadnohercegovačke županije, piše Večernji list BiH. Prema riječima ministra financija Zapadnohercegovačke županije Tonija Kraljevića, ukupna visina regresa koji će biti isplaćen ove godine iznosi 50 posto od prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine u posljednja tri mjeseca. Dakle, riječ je o 425 konvertibilnih maraka po svakom proračunskom korisniku koji ostvaruje pravo na naknadu za korištenje godišnjeg odmora (regres) za 2017. godinu. Isplata regresa omogućena je zahvaljujući financijskoj stabilizaciji u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Naime, u posljednje dvije i pol godine dug ZH županije smanjen je za gotovo 26 milijuna konvertibilnih maraka. Prošla godina je prva otkada je osnovana Zapadnohercegovačka županija koja je završena bez zaduženja zahvaljujući dobro planiranom proračunu, što je potvrđeno i na posljednjoj sjednici Skupštine županije na kojoj je izvješće o izvršenju proračuna Zapadnohercegovačke županije za 2016. usvojeno bez rasprave. Na Vladi je jučer odlučeno i kako će drugi dio regresa proračunskim korisnicima biti isplaćen u prosincu 2017. godine. Kako stoji u obrazloženju te odluke, pravni temelj za njezino donošenje sadržan je u Zakonu o izvršenju proračuna za 2017. godinu, gdje je propisano da osnovicu za obračun plaće, visinu naknade za topli obrok i visinu naknade za korištenje godišnjeg odmora utvrđuje Vlada Zapadnohercegovačke županije na prijedlog Ministarstva financija i članka 10. odluke o naknadama iz osnova materijalnih prava zaposlenih kod korisnika proračuna u Zapadnohercegovačkoj županiji kojim je propisano da zaposleniku pripada naknada na ime korištenja godišnjeg odmora – regres te da će Vlada, ovisno o priljevu sredstava u proračun, za svaku proračunsku godinu posebnim aktom utvrditi visinu i način isplate naknade na ime korištenja godišnjeg odmora.

Podsjetimo, prošle godine su proračunski korisnici dobili po 400 konvertibilnih maraka na ime te naknade. Inače, Vlada Zapadnohercegovačke županije jučer je, između ostaloga, razmatrala i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi Zapadnohercegovačke županije, kao i prijedlog uredbe o registru državnih službenika i namještenika zaposlenih u tijelima državne službe u Zapadnohercegovačkoj županiji. Usvojeno je izvješće o izvršenju proračuna Zapadnohercegovačke županije u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka 2017. godine te donesena odluka o otvaranju posebnog transakcijskoga računa u okviru jedinstvenog računa riznice za sredstva za zaštitu, unapređenje i podizanje novih šuma i za ruralni razvoj. Također, doneseno je više odluka o davanju suglasnosti za sklapanje ugovora o zakupu šumskog zemljišta u državnom vlasništvu za podizanje višegodišnjih nasada na prostoru Ljubuškog, Širokog Brijega i Gruda.

vecernji.ba

OGLASI

Loading