Select Page

Doljani: Prvi spomenik poginulim Hrvatima Jablanice

Doljani: Prvi spomenik poginulim Hrvatima Jablanice

Spomenik poginulim Hrvatima općine Jablanica u Prvom i Drugom te Domovinskom ratu svečano je otkriven jučer u Doljanima. Ovom događaju osim brojnih mještana prisustovali su visoki županijski, općinski, vjerski i duhovni dužnosnici. U ime Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Herceg-Bosne Podružnice Jablanica predsjednik Udruge Ivan Rogić je kazao da je ova Udruga jedan od organizatora izgradnje spomen-obilježja. „ Ovo je prvi spomen hrvatskim braniteljima u općini Jablanica. S obzirom da na području Jablanice ne postoji nijedan spomenik Hrvatima Jablanice koji je obilježio njihova stradanja kroz povijest, smatramo da njegovo postavljanje od iznimne važnosti za ovu općinu. Ističemo da spomenik ima građevinsku dozvolu, te da je izgrađen po zahtijevanim propisima. Njegov idejni tvorac je fra Vendelin Karačić, a izvedbeni projekt potpisuje tvrtka Urbis 86 iz Širokog Brijega. Također, važno je istaknuti i to da je spomenik isklesan iz kamena domaćim radnim snagama kompanije MT „Gabro“, Jablanica, a pripremu terena i uređenje okoliša uradili su mještani Doljana,“ kazao je Rogić.

Mladen Begić ministar branitelja u ZHŽ i Oliver Soldo ministar branitelja u HNŽ, također i članovi Odbora za branitelje pri Hrvatskom narodnom saboru u BiH zajedno s domaćinom Ivanom Rogićem i predsjednikom Općinskog vijeća Jablanica Matom Mijićem svečano su otkrili spomenik u Doljanima.
Na spomeniku su uklesana sva imena poginulih Hrvata, i to 11 imena poginulih u Prvom svjetskom ratu, 172 imena poginulih u Drugom svjetskom ratu, te 52 poginula Hrvata iz općine Jablanica u Domovinskom ratu koja su sinoć na svečanosti otkrivanja spomenika sva pročitana.

Pored predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Herceg-Bosne Podružnice Jablanica Ivana Rogića, na svečanosti otkrivanja spomenika obratili su se i fra Andrija Jozić koji je bio župnik župe Doljani u vrijeme kada se pokretala ideja o izgradnji spomenika. On je kazao da je 20. stoljeće bilo iznimno teško za hrvatski narod, pa tako i za doljansku dolinu, stoga je pozvao sve one koji će prolaziti kroz Doljane, da stanu na Valj i pomole se, te da ujedno na ovom mjestu uče o našoj povijesti. General Stanko Sopta je također kazao da se stoljećima u ovoj doljanskoj dolini borilo za život, a motiv je bila sloboda jer bez nje nismo mogli čuvati ognjišta i domove, te da su to dobro znali stanovnici Doljana. „Nijedan rat nije zaobišao Doljane, Risovac, Soviće i druga sela ovog područja. Nijedan rat nije prošao, a da stanovnici ovog kraja nisu dali svoj obol- cijena je najčešće bila život. Stoga je ovaj spomenik u Doljanima jedno veliko HVALA,“ kazao je general Sopta.

TEKST: posusje.net
FOTO: doljani.info

OGLASI

Loading