Select Page

GOSPODARSTVO: Svjetska banka odobrila BiH 56 milijuna eura kredita za saniranje pandemije

GOSPODARSTVO: Svjetska banka odobrila BiH 56 milijuna eura kredita za saniranje pandemije

Svjetska banka (WB) odobrila je Bosni i Hercegovini kredit od 56 milijuna eura koji bi trebao biti iskorišten kao potpora malom i srednjem poduzetništvu suočenom s krizom zbog pandemije prouzročene koronavirusom, a ugovor o tome potpisan je u ponedjeljak u Sarajevu.

Ugovor su potpisali ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda i voditelj ureda WB u Sarajevu Emanuel Salinas, a novi kredit realizirat će se u okviru projekta pružanja potpore za oporavak mikro, malih i srednjih poduzeća (MSME) za ublažavanje posljedica pandemije.

“Sredstva su alocirana u omjeru 60 posto za Federaciju BiH, odnosno 33,6 milijuna eura te 40 posto za Republiku Srpsku, odnosno 22,4 milijuna eura. Uvjeti kredita su povoljni uz rok otplate 15 godina uključujući pet godina razdoblja počeka”, pojasnio je ministar Bevanda.

Posebnim će kreditnim linijama razvojne banke entiteta u BiH osigurati potporu tvrtkama suočenim s krizom u poslovanju u proteklih godinu dana.

Cjelokupno gospodarstvo u BiH suočilo se s ozbiljnim posljedicama zbog pandemije, a zemlja bilježi veliki pad bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Prema podacima koje je prikupila i objavila Agencija za statistiku BiH, u prvoj polovici prošle godine pad BDP-a bio je 3,7 posto u usporedbi s istim razdobljem 2019. godine. Pokazatelji za cijelu 2020. godinu još nisu dostupni, no trendovi iz druge polovice te godine su bili još nepovoljniji pa je procjena kako će ukupni pad BDP-a na godišnjoj razini biti i veći.

Istodobno je izvoz iz BiH zabilježio pad od 17,5 posto, a približno toliki je bio i pad uvoza u tu zemlju.

Privatna je potrošnja pala za četiri posto, ali se zato javna potrošnja povećala za 0,5 posto i to upravo zbog većih troškova financiranja zdravstvenog sektora i nužnosti potpore gospodarstvu kako bi ono preživjelo prve udare krize.

Vrisak.info

OGLASI

Loading