Select Page

Prvi tjedan u posuškim vrtićima 223 djece

Prvi tjedan u posuškim vrtićima 223 djece

Osim za osnovce i srednjoškolce, protekli ponedjeljak je bio i prvi dan u vrtićima djeci koja su upisana u jedan od tri vrtića koji djeluju u općini Posušje. Tako na području naše općine djeluju tri vrtića, Javna ustanova Dječiji vrtić „Bajka“ Posušje, te dva privatna vrtića: Dječiji vrtić „Mama“ i „Veseli školarac“. Za vrtićance nije bio tako dug odmor kao za osnovce i srednjoškolce, jer njima odmor uglavnom traje tijekom mjeseca kolovoza. „U biti taj mjesec moramo staviti kao slobodan iz razloga što prostorije vrtića je potrebno osvježiti kako novom bojom zidova, tako i temeljitim čišćenjem, dezinficirati, ali i obaviti neke radove popravaka ukoliko ima potrebe,“ kazala nam je ravnateljica JU Dječiji vrtić „Bajka“ Posušje Željka Martić. Iako je odmor za vrtićance bio najkraći, ipak je njihova prilagodba na novi/stari prostor najteža. „Najteži tjedan – prvi tjedan u vrtićima je za nama. Bude jako puno plača i otpora male djece i upravo zbog toga je ovaj prvi tjedan najdinamičniji. Dobro je da se relativno brzo djeca priviknu,“ kazala nam je Sandra Karamatić, vlasnica jednog od dva privatna vrtića u Posušju.

U posuškim vrtićima je 223 djece

Ukupno upisane djece u tri posuška vrtića je 223. Od toga u vrtiću „Mama“ je 58 djece, u javnom vrtiću „Bajka“ je 85 djece, a u vrtiću „Veseli školarac“ je oko 80 djece. Ravnateljica JU Dječiji vrtić „Bajka“ Željka Martić je kazala da je kapacitet ovog vrtića popunjen. „Desetak djece je na čekanju, ali prema iskustvima javnog vrtića na početku uvijek dođe i do ispisa neke djece tako da ova koja su na čekanju nađu svoje mjesto,“, kazala je ravnateljica Martić. Dodala je da svake godine interes bude puno veći od samog kapaciteta vrtića. „Upravo zato nam je nužno proširenje vrtića i ono nam je u planovima. Izgradnjom jedne dvorane koja bi djeci služila za igru kada su vani nepovoljni vremenski uvjeti, prošle godine je i započeo proces proširenja. Nakon dovršetka ove dvorane u planu smo izraditi još dvije prostorije koje bi omogućile povećanje kapaciteta za još dvije vrtićke grupe, ali i rasterećenje postojećih. Međutim, izgradnja ide od dobivenih grantova, stoga ide pomalo sporo,“ kazala je ravnateljica javnog vrtića. Privatni dječji vrtić „Mama“ također ima skoro pun kapacitet. „Broj djece koja su kod nas upisana svake godine se kreće od 50 do 60. Ove godine ih je 58, koji su raspoređeni u 3 skupine. To je nama dovoljno za rad i za funkcioniranje. Nešto više zahtjeva dodatno proširenje, kako uposlenih tako i prostorija, a to nemamo u planu. U planu nam je samo stalno poboljšanje kvalitete boravka djece koja su već tu,“ kazala je vlasnica Sandra Karamatić. Jedini vrtić u Posušju koji pored predškolske djece primaju i školsku djecu na dnevni boravak je vrtić Veseli Školarac. Ukupno ih se tamo tijekom dana izmjeni oko 80. „Mi primamo djecu do 12 godine, dakle i onu koja idu u 5 razred devetogodišnjeg obrazovanja, mada njih i nemamo jer to su djeca koja već nakon škole se vraćaju svojim domovima,“ kazala nam je vlasnica Katarina Senjak.

U svakom od dva tri vrtića s djecom se radi engleski jezik, likovne i glazbene radionice. Javni vrtić „Bajka“ ima i program predškole i on traje tijekom svibnja i kolovoza, dok u vrtiću „Veseli školarac“ program predškole imaju već od listopada i on traje tijekom cijele godine. „Kako mi primamo i školarce, dakle djecu koja borave prije ili poslije škole u vrtiću, s njima svakodnevno radimo i domaće zadaće i učimo. Isto tako po njih odlazimo u školu, vodimo ih na treninge i druge izvan nastavne aktivnosti ako su te aktivnosti u onom vremenu boravka školarca u našem vrtiću,“ kazala je Veselog školarca Katarina Senjak.

Cijene vrtića u Posušju

Javni vrtić „Bajka“ zbog velikog interesa roditelja prima djecu samo na cjelodnevni boravak. „Cijena boravka jednog djeteta u javnom vrtiću je 180 KM, ako je dijete u pelenama cijena je 200 KM, s tim da popust imaju ako iz jedne obitelji u vrtiću boravi više djece,“, kazala je ravnateljica Željka Martić. Uslugu poludnevnog boravka imaju u vrtiću „Mama“ i poludnevni boravak za jedno dijete košta 140 KM. „Cjelodnevni boravak za jedno dijete platit ćete u našem vrtići 200 KM, za djecu koja su u pelenama cjelodnevni boravak je 220 KM, s tim da svako drugo dijete iz iste obitelji dobiva popust od 30 KM,“ kazala nam je vlasnica vrtića „Mama“. U Vrtiću „Veseli školarac“ cijena boravka ovisi o tome koliko dijete boravi u vrtiću. „Tako je cijena za 4 sata 100 KM, za 6 sati 140 KM, za 9 sati 180 KM, a za 11 sati 200 KM. Djeca u pelenama imaju istu cijenu, jer roditelji donose svoje pelene. Cijena za školarce je pak 140 KM,“ kazala je vlasnica Katarina Senjak.

posusje.net

OGLASI

Loading