Select Page

Prostor koji pokriva Elektroprivreda HZ HB jedini bez poskupljenja struje za poduzetnike

Prostor koji pokriva Elektroprivreda HZ HB jedini bez poskupljenja struje za poduzetnike

Najavljeni rast cijene električne energije nizu gospodarskih grana u BiH izazvao je negodovanje različitih udruga koje okupljaju poslodavce, ali je u ovom trenutku sigurno da na prostoru koji pokriva Javno poduzeće Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne neće biti povećanja cijena za malo i srednje poduzetništvo, piše Večernji list BiH.

Korisnici

Kad su u pitanju korisnici univerzalne usluge, kućanstva i malo gospodarstvo, cijene električne energije kupcima JP Elektroprivreda HZ HB d. d. Mostar neće rasti, potvrdila nam je Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija u EP HZ HB. A za kupce iz kategorije ostale potrošnje, koji električnu energiju kupuju po tržišnim cjenovnim modelima, formirana je, podsjetila je, radna skupina koju čine predstavnici Vlade Federacije BiH, gospodarstvenika i elektroprivreda. – Mi ovdje aktivno sudjelujemo, a konačnu odluku po tom pitanju donijet će Vlada FBiH – dodala je Buntić, objasnivši kako je javnosti poznato da je tržište električne energije otvoreno i da veliki kupci sami biraju opskrbljivača te zaključuju ugovore o opskrbi po tržišnim uvjetima, a također je poznato da je cijena električne energije na tržištu drastično porasla. – Prva tri tromjesečja tekuće godine bila su hidrološki izrazito loša, ali smo navrijeme poduzeli sve mjere štednje u poduzeću te, zahvaljujući tome, bez obzira na visoke cijene energije na tržištu, kao što sam rekla, nećemo podizati cijenu kućanstvima, kako je to nedavno i na konferenciji za medije rekao naš generalni direktor mr. sc. Marinko Gilja – zaključila je ona.

S druge pak strane, s prostora koje pokrivaju druga dva poduzeća već danima stižu različita upozorenja i apeli poduzetnika koji ističu kako će im poslovanje biti ugroženo ako dođe do najavljenih poskupljenja električne energije.

Gospodarski subjekti iz sektora trgovine i ugostiteljstva zatražili su od Elektroprivrede Republike Srpske da preispita odluke o povećanju cijene električne energije za potrošače iz ovih sektora i da se cijena korigira na iznos od 45 eura po megavatsatu, priopćeno je iz Gospodarske komore Republike Srpske. Na sjednici gospodarskih društava iz Udruge trgovine i Udruge turizma i ugostiteljstva, koja je održana u Gospodarskoj komori Republike Srpske, zaključeno je da ovim gospodarskim subjektima nije prihvatljivo ponuđeno povećanje cijene električne energije te da od Vlade RS-a očekuju da organizira sastanak radi postizanja dogovora s opskrbljivačem te izvrši nužne korekcije predloženih cijena. – Predloženim povećanjem izravno se ugrožava i ispunjavanje svih drugih obveza, s velikom izvjesnošću potpunog i trajnog prekida poslovanja za mnoge subjekte, što ima dalekosežne posljedice na društvo u cjelini – navodi se u priopćenju. Samostalni sindikat rudara i pregovarački tim Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dogovorili su pak nedavno povećanje otkupne cijene ugljena i uvezivanje radnog staža koje bi se izravno trebalo odraziti na cijenu električne energije na prostoru koji pokriva Elektroprivreda BiH. Prema usvojenim zahtjevima, cijena električne energije bi u idućoj godini mogla porasti i za više od 38 posto.

Pitanje povećanja

Podsjećamo, nedavno postignuti sporazum s rudarima, između ostaloga, definira povećanje cijene ugljena za 20 posto, što se odnosi na sve vrste ugljena iz svih rudarskih objekata u rudnicima ugljena u sastavu koncerna EP BiH. Ipak je generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija potvrdio da sporazum koji su postigli s rudarima znači da cijena struje za kućanstva neće biti veća u 2022. godini. Međutim, gospodarski subjekti iz ovog dijela Federacije već su u više navrata upozorili na posljedice povećanja cijene električne energije te kako je 20-postotno poskupljenje “gornja granica do koje gospodarstvo neće doći u ozbiljne probleme”.

Inače, upravo je jučer u Domu naroda Federacije BiH usvojio izmjene Zakona o električnoj energiji FBiH, kojim bi, ako dođe do poremećaja na tržištu električne energije tako da se cijena opskrbe za kvalificiranog kupca poveća ili smanji za više od 50 posto u odnosu na prethodnu godinu, Vlada Federacije BiH mogla ograničiti povećanje ili smanjenje cijena opskrbe električnom energijom.

OGLASI

Loading