Select Page

Skupština usvojila rekordan proračun ŽZH za 2022. godinu

Skupština usvojila rekordan proračun ŽZH za 2022. godinu
Proračun Županije Zapadnohercegovačke za 2022. godinu u visini od 105.203.548 KM usvojen je u četvrtak na 27. sjednici Skupštine ŽZH održanoj u Širokom Brijegu.

Prijedlog proračuna kao i Zakon o izvršavanju proračuna usvojeni su po hitnom postupku.

KLIKNI i pogledaj Prijedlog Proračuna ŽZH za 2022.

Protiv usvajanja proračuna jedina je bila zastupnica Marija Lovrić (HSP dr. Ante Starčević). Lovrić je predložila šest amandmana, no svi su odbijeni nakon što ih je na kraćoj stanci razmatrala Vlada ŽZH.

Drago mi je kao predsjedniku Skupštine da smo ispoštovali poslovnik i da usvajamo proračun u ovoj godini. Ispoštovali smo svoju proceduru, a drago mi je i da smo prešli tu magičnu brojku od 100 milijuna KM. Mislim da smo uvažili puno nekih želja, da tako kažem te uklopili to u naše mogućnosti pa tako vjerujem da će mnogi biti zadovoljni našim proračunom i radom, rekao je za portal Jabuka.tv uoči sjednice predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić .

Detaljnije je o samom proračunu govorio je ministar financija ŽZH Toni Kraljević, koji je i zastupnicima u Skupštini predstavio prijedlog novog proračuna.

Predloženi proračun je u iznosu od 105.203.558,00 KM, u odnosu na izmjene i dopune Proračuna za ovu godinu koje su usvojene 13 prosinca, veći je za 8.917.721,00 KM. Ja nikad ne atribuiram proračun, pa da kažem “razvojni je”, “socijalni je” i sl. Ipak, on ima socijalnu dimenziju, otvara se i ona razvojna iz razloga jer smo mi uplatom 15.125.741,00 KM od 6. prosinca ove godine završili naš taj dugi, mukotrpni hod vraćanja poreznih dugova što je opterećivalo dugi niz godina našu županiju.

I kad netko kaže “kako se onda odjednom otvorio prostor za plaće”, nije se on odjednom otvorio, jer to je bio jako dug put. Da mi nismo ovom završnom uplatom izmirili sve obveze prema Poreznoj upravi, mi bismo i u 2022. godini na kraju mjeseca plaćali po 400-500 tisuća (po dogovoru s poreznom), a to bi opet bilo 5-6 milijuna KM na godinu, a sada je taj iznos otišao na plaće, rekao je Kraljević za portal Jabuka.tv.

Osvrnuo se i na stavke koje ga posebno vesele u novom proračunu.

S ponosom ću ustvrditi nekoliko stavki iz ovog proračuna, a to su porodiljne naknade za nezaposlene rodilje koje su uvećane sa 654 tisuće KM na milijun i 854 tisuće. Korigiran je koeficijent plaća prosvjetara za 10 %,  a na nedavnoj sjednici Vlade usvojili smo odluku o povećanju osnovice plaće za sve ostale korisnike proračuna. Kad se uzme iznos plaća u proračunu 2022. i 2021. to je 8.754.194,00 KM više za plaće. Također, tekući prijenosi prema braniteljskoj populaciji uvećani su sa 800 tisuća na milijun, također s 400 tisuća na 600 povećani su tekući prijenosi što se tiče egzistencijalne naknade braniteljima, gdje više ljudi ostvaruje pravo, kazao je i dodao:

Tekući prijenosi za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji, uvećani su sa milijun i 400 tisuća KM na milijun i 700. Povećane su i stavke za kulturu, sport. Završili smo projekt besplatnih udžbenika za prvih devet razreda, sad ide jedna stavka dopune za udžbenike koji se dopunjavaju. Sad isto tako ide prema MUP-u dodatna nabava od 538 tisuća maraka opreme. Nastavit će projekt digitalizacije naših srednjih i osnovnih škola. To su neki glavni naglasci na ovaj proračun, zaključio je Kraljević u izjavi za portal Jabuka.tv.

Zastupnici su usvojili prijedlog Izvješća o radu Vlade ŽZH kao i prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Odbora za ekonomsku, financijsku politiku i proračun.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading