Select Page

Prvi put u povijesti: Sve zemlje uvele ograničenja putovanja

Prvi put u povijesti: Sve zemlje uvele ograničenja putovanja
Sve svjetske zemlje pandemija covida-19 navela je na ograničenja putovanja te ih trenutno sve i imaju, što je najoštrija mjera za međunarodna putovanja u povijesti, koju dosad nije ukinula nijedna zemlja, pokazalo je istraživanje Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Sve destinacije u svim svjetskim regijama uvele su ograničenja putovanja, od kojih 83 posto ograničenja zbog covida-19 imaju četiri ili više tjedana, a do 2. travnja ih nije ukinulo nijedno odredište, izvijestili su iz UNWTO-a na temelju istraživanja kojim prate situaciju u svjetskom turizmu uslijed pandemije.

Od ukupnih 217 zemalja u svijetu 45 posto ih je potpuno ili djelomično zatvorilo granice za turiste, 30 posto je obustavilo u potpunosti ili djelomično međunarodne letove, a 18 posto ih je zabranilo ulazak putnicima iz određenih zemalja, tzv. žarišta koronavirusa.

Praćenje ograničenja putovanja po vremenu UNWTO provodi otkako su počela njihova uvođenja po odredištima u svim svjetskim regijama od 30. siječnja.

Komentirajući takvu situaciju, glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikašvili ocijenio je da je tim ograničenjima turizam pokazao posvećenost i stavljanje ljudi na prvo mjesto, ali i da može biti lider u oporavku od krize.

Istraživanje globalnih ograničenja putovanja može pomoći pravovremenoj izradi i odgovornoj provedbi izlaznih strategija, pomažući destinacijama da olakšaju ili ukinu ograničenja putovanja kad to bude sigurno za zdravlje. Time se mogu vratiti društvene i ekonomske koristi turizma u smjeru održivog oporavka i razvoja za sve zemlje, poručio je Pololikašvili.

UNWTO poziva vlade da se obvežu podržati turizam u ovim, kako ističu, neviđenim izazovima, od kojih težim izdvajaju što je iznenadni i neočekivani pad turističke potražnje izazvan covidom-19 doveo u rizik desetke milijuna radnih mjesta u svjetskom turizmu.

Time je ugrožen i opstanak tih ljudi, kao i ukupne turističke i industrije putovanja te brojnih drugih povezanih djelatnosti.

(Hina)

OGLASI

Loading