Select Page

Sattler: Čović je prvak europskih integracija; Čović: Razgovarali smo i o lokalnim izborima

Sattler: Čović je prvak europskih integracija; Čović: Razgovarali smo i o lokalnim izborima
Šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Johann Sattler sastao se u srijedu s predsjednikom HDZ-a BiH i HNS-a BiH te predsjedavajućim Doma Naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem u Mostaru.

On je kazao je kako se razgovaralo o tri važne teme.

Neminovno se govorilo o pandemiji koronavirusa, a ja sam ranije uručio jedan dio opreme u Vladi HNŽ, što je još jedan od pokazatelja da je EU s vama. Vrlo je važan start ekonomije i spašavanje radnih mjesta. Za pomoć poduzećima i njihovom opstanku osigurali smo preko 17 milijuna eura bespovratnih grant sredstava, izjavio je Sattler te nagovjestio da će dosta toga biti plasirano u Hercegovinu, posebno u sektor turizma koji je bio prvi na udaru, prenosi Klix.ba.

On je nagovjestio da će pomoć na makro razini biti osigurana u iznosu od 250 milijuna eura i da će se to moći koristiti za rješavanje neminovnih minusa, odnosno proračunskih deficita.

Dotakli smo se teme lokalnih izbora i održavanja izbora u Mostaru, a to je prvi prioritet u mjerama EU preciziran u 14 zaključaka. Pravo mjesto za dogovor je Parlament BiH, ali postoji i mogućnost koji je predvidila presuda suda u Strasbourgu, izjavio je on.

Sattler je kazao kako je u srijedu sa Čovićem razgovarao i oko teme europskih integracija

Vjerojatno ste vidjeli da je jučer u Predsjedništvu BiH postignut dogovor koji bi mogao rezultirati napretkom. Ovaj proces bi morao biti brži, a dogovrena procedura predviđa da taj proces bude inkluzivan s uključivanjem što šireg spektra aktera. Pozvao sam gospodina Čovića da bude aktivan sudionik ove incijative. Predsjednika Čovića poznajem odavno, jako se dobro sjećam da je on uručio aplikaciju za članstvo u EU i on je jedan od prvaka europskih integracija na čemu mu se zahvaljujem, izjavio je Sattler te ga pozvao da bude aktivan sudionik procesa koji se ponovo pokreću.

Kako naći rješenje za Mostar?

Prema Čovićevim riječima, dvojica sugovornika su se dotaknuli brojnih tema.

Imamo kontinuitet u posljednjih nekoliko mjeseci traženja rješenja za ubrzanje europskog puta BiH i mislim da imamo potpuno suglasje o svim temama, a to posebno treba naglasiti u vrijeme koronavirusa, kad smo u svakodnevnoj komunikaciji i razmjeni informacija i ja sam zahvalio više puta Europskoj uniji i gospodinu Satleru na svim naporima koje je učinio da budemo dio integracija i Europe, kazao je Čović, prenosi Avaz.

Rekao je i da ga je zanimalo to da se vidi kako se zajedno mogu napraviti paralelne aktivnosti izraženije u radu izvršne i zakonodavne vlasti radi pokretanja gospodarstva, a usljed situacije s koronavirusom.

Bojim se da će ostati ožiljci i ne budemo li dobro organizirani, teško ćemo sve sami iznijeti. I, naravno, razgovarali smo o aktivnostima lokalnih izbora i kako se odnositi prema tome, odnosno hoćemo li stvoriti preduvjete. Naš je stav da, ako ne bude uvjeta za transparentno i potpuno zakonito organiziranje, razmislimo što u tom slučaju uraditi, odnosno ako se takvo nešto dogodi, da vidimo kako naći rješenje za Mostar, izjavio je Čović novinarima.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading