Select Page

Posušje: Velik broj maturanata na sajmu fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Posušje: Velik broj maturanata na sajmu fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Udruga Epsilon i ove je godine u Posušju ugostila brojne maturante s područja Županije zapadnohercegovačke kako bi im predstavila fakultete Sveučilišta u Zagrebu.

Jako smo zadovoljni odazivom maturanata s područja naše županije. Osim maturanata iz Posušja, došli su organiziranim prijevozom i maturanti iz Širokog Brijega i Ljubuškoga. Oko 250 maturanata okupilo se na sajmu. Oni su mogli čuti apsolutno sve što bi trebali znati ako se spremaju na studiranje u Zagreb, a svoja znanja i iskustva podijelili su s njima članovi naše udruge koji studiraju u Zagrebu, kazala je ispred udruge Epsilon Lea Lončar, studentica ekonomije u Zagrebu.

Sajam fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je u dva dijela. U prvom dijelu studenti Marina Antonela Crnogorac i Marko Čutura predstavili su sve mogućnosti studiranja u Zagrebu. Bilo je riječi o studentskim domovima, poslovima, stipendijama, udrugama, raznovrsnosti športskog, kulturnog i zabavnog sadržaja koje donosi Zagreb, a koje studenti u Zagrebu preko svojih studentskih iskaznica mogu konzumirati znatno jeftinije.

To su samo neke prednosti studiranja u Zagrebu. Prednost je i to što su veće mogućnosti studiranja uz subvenciju države, dakle bez školarine, zatim mogućnost rada preko student servisa gdje je dosta lako naći neki posao koji možete uskladiti s obvezama na fakultetu…, kazao je Marko Čutura, student geografije na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Marina Antonela Crnogorac, studentica FER-a je kazala da se uz redovito učenje zapravo u Zagrebu može proći prilično povoljno.

Redovito studiranje uz dobre ocjene daje mogućnost besplatnog školovanja, lakšeg dobivanja stipendije, a dobra organizacija vremena uz rad preko studentskog servisa daje mogućnost dodatne zarade tako da roditelji ponekad doista minimalno sudjeluju, kazala je Marina Antonela.

Studente smo pitali koji su nedostatci studiranja u Zagrebu odgovor je bio samo jedan – Zagreb je daleko od kuće.

Da. To je jedina mana kada je u pitanju studiranje u Zagrebu. Dolazimo u pravilu dva ili tri puta godišnje, ovisno o obavezama koje imamo na fakultetu, kazao je Marko.

Drugi dio sajma je bio sam sajam na kojemu je za skoro svaki fakultet bio organiziran info pult s promotivnim materijalima, ali i student koji je s maturantima podijelio svoja iskustva. Marino iz Gimnazije “fra Dominika Mandića” je kazao da mu je sajam zanimljiv.

Maturanti su pokazali veliko zanimanje za moguće studiranje u Zagrebu

Moj prvi izbor je jedan od tehničkih fakulteta kao što je vojno inženjerstvo ili strojarstvo. Puno sam informacija dobio, a u Hrvatskoj bi volio studirati. Čini mi se možda da je edukacija bolja, kazao je Marino.

Ivan iz iste gimnazije je kazao da je njega više zanimao smještaj u Zagrebu.

Domovi, njihova cijena i ostalo vezano za smještaj te prije svega troškovi koje bih možda imao kada bih otišao studirati u Zagreb. O načinu ustroja fakulteta sam manje – više upoznat, kazao je Ivan.

Za Cvitu iz Gimnazije “fra Grge Martića” prvi izbor je psihologija na Filozofskom fakultetu, dok Anica iz Ljubuškog želi jedan od studija na prirodnim fakultetima, a na vrhu njezinih prioriteta je kemija ili biologija. No, ima i drugačijih planova.

Ivana iz Gimnazije “fra Grge Martića” je došla pogledati ponudu Sveučilišta u Zagrebu, ali plan koji sada ima je ipak drugačiji.

Moj plan je ipak studij u Mostaru, a razlog tome je blizina Mostara, kazala je Ivana, piše Radio Posušje.

Još je nešto od manje godine dana do upisa na fakultetima, no vrijeme je za donijeti prve odluke, jer za studiranje na nekom od fakulteta u Hrvatskoj je potrebno proći i državnu maturu. Pripreme za studij za mnoge maturante već počinju.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading