Select Page

Putin i Erdogan traže trajni prekid vatre u Libiji, sve snažniji i angažman EU-a

Putin i Erdogan traže trajni prekid vatre u Libiji, sve snažniji i angažman EU-a

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski Recep Tayyip Erdogan pozvali su zaraćene strane da 12. siječnja prekinu vatru i proglase trajno primirje u Libiji na čemu se sve snažnije angažiraju i čelnici Europske unije, prenose agencije u srijedu.

“Pozivamo sve zaraćene strane u Libiji da prekinu neprijateljstva u ponoć 12. siječnja i proglase trajni prekid vatre” i pozivamo  strane “da odmah počnu pregovore”, objavilo je tursko predsjedništvo u Istanbulu. Nakon pobune uz potporu NATO-a 2011. kojom je svrgnut libijski vođa Moamar Gadafi, ta sjevernoafrička država bogata naftom u kaosu je, razdirana sukobom između međunarodno priznate vlade nacionalnog jedinstva (GNA) i protivničkih snaga (LNA) koje vodi maršal Halifta Haftar. 

Turska je u nedjelju objavila da je počela slati svoje vojnike u pomoć GNA-a koju podržava. Moskva s druge strane opovrgava upletenost, no Ankara tvrdi da 2500 ruskih plaćenika pomaže suparniku, generalu Haftaru koji osim toga ima podršku Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije. 

Posljednjih dana jačaju napori za okončanjem dugogodišnjeg sukoba u Libiji. Erdogan i Putin u srijedu su izrazili podršku održavanju međunarodne konferencije o Libiji u siječnju u Berlinu pod okriljem Ujedinjenih naroda.

I europski diplomati ulažu sve više napora radi okončanja sukoba. Njemački šef diplomacije Heiko Maas treba se u srijedu u Bruxellesu sastati s premijerom Fajezom al-Seradžom, čovjekom koji vodi međunarodno priznatu vladu, piše agencija dpa.  Al-Seradž treba razgovarati i s predsjednikom Europskom parlamenta Davidom Sassolijem, dodaje njemačka agencija, a Reuters prenosi da su planirani i susreti Al-Seradža i Haftara s talijanskim premijerom.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel putuje u subotu u Istanbul da s Erdoganom razgovara o stanju u Libiji. Agencija Reuters piše da je kaos nastao nakon pada diktatora Moamera Gadafija poremetio proizvodnju nafte u Libiji, članici OPEC-a koja je postala država preko koje se migranti krijumčare u Europu, ali i prostor za islamističke ekstremiste.

Reuters prenosi iz Bengazija vijest da je Haftarov LNA u srijedu izveo zračne napade na cestu zapadno od grada Sirta, dan pošto je izgubio devet boraca u napadu protivničke GNA. Haftarova vojska je u ponedjeljak objavila da je zauzela strateški obalni grad Sirt nakon brzog napredovanja. Sirt je za Haftara, koji od travnja pokušava zauzeti sjedište međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Tripoli, važan dobitak.

OGLASI

Loading