Select Page

RADIO POSUŠJE: 35 godina prvog radija Zapadne Hercegovine

RADIO POSUŠJE: 35 godina prvog radija Zapadne Hercegovine

Uz svečani cjelodnevni program Radio Posušja, jutros je počelo obilježavanje 35. obljetnice Radio Posušja.

Pripremljen je niz posebnih emisija o radu ove najstarije radijske kuće u Zapadnoj Hercegovini od 1984. do danas. Uz to, uspomene na rad evocirat će i gosti u studiju, bivši djelatnici koji su u doba rata i mira dali svoj veliki doprinos radu Radio Posušja i informiranja stanovništva.

19. srpnja 1984., kao 54 radio postaja u Bosni i Hercegovini započeto je redovno emitiranje čiji program se rado slušao i sluša u Hercegovini i Dalmaciji. U počecima se radilo se svaki drugi dan, a okosnica četverosatnog programa uz informativni program, bila je emisija posvećena radu poduzeća, za selo, za mlade i nezaobilazna emisija želja i čestitki, ujedno najdugovječnija emisija Radio Posušja.

Kadrovsku okosnicu činli su Blago Čutura, Pero Crnogorac, Tihomir Begić, Mira Petric, Mirjana Mandurić, Nada Čutura, Ljiljana Đerek, Željka Grabovac i pokojni Branko Grubišić.

Od 1991. Radio Posušje, puštanjem u rad odašiljača Radovanj, u nadolazećim ratnim vremenima je odigrao ključnu ulogu u razbijanju medijske blokade, s obzirom da je neprijateljska vojska onesposobila ključne objekte RTV centra u Zagrebu. Priključuje se niz suradnika i dopisnika koji su prenosili informacije koje život znače. Ravnatelj u to doba bio je Tihomir Begić, a stalnu postavu radija činili su, uz spomenute Crnogorca, Grabovac, Petric i pokojnog Grubišića, Ljubo Kovač, Bože Markota, Božo Skoko, fra Mario Knezović, te tehničari Zoran Grubišić, Mladen Bešlić, Jerko Penava, Željko Penava i Goran Zakrajšek.

U posljeratnom razdoblju, radio se vraća mirnodopskim temama, držeći se svojih osnovnih načela, biti na usluzi malom hercegovačkom čovjeku. Komunalne teme, gospodarstvo, praćenje javne uprave, kulture i sporta, ne samo u Posušju nego putem naših suradnika i u cijeloj Hercegovini i Damlaciji.

Novinari Radio Posušja terenski prate sve događaje koji se odvijaju u Posušju, a tim iskusnih tehničara organizira prijenose svih važnijih događaja. Neke od njih je preuzimala i Hrvatska radiotelevizija na što smo posebno posebni.

U proteklih pet godina posebna pozornost uz program, posvetila se tehničkoj obnovi radija. Tako je uz nadogradnju digitalne platforme nabavljen i poseban procesor za obradu zvuka koji daje jednistven potpis kvaliteti zvučne slike.

Nadograđena je i mreža odašiljača čime smo u proteklih nekoliko godina ušli i u domove slušatelja u Prozoru-Rami, Konjicu i šireg područja Sjeverne Hercegovine kao i grada Mostara.

Budućnost Radio Posušja leži na daljnjem razvoju programskih sadržaja, održavanju blizine sa svojim slušateljima i osluškivanju njihovih potreba u vremenima koja dolaze. U tehničkom smislu uz stalnu dopunu i obnovu uređaja za proivodnju i emitiranje, dugoročno radiju će biti potrebna obnova namijenskog objekta sagrađenog 1983. Jedan segment daljnjeg razvoja bit će i daljnji rad na sinergiji radija kao tradicionalnog medija i novih medija, društvenih mreža i web portala.

Posušje.net

OGLASI

Loading