Select Page

Rakija iz Rakitna potvrdila zlato na međunarodnom Novosadskom sajmu

Rakija iz Rakitna potvrdila zlato na međunarodnom Novosadskom sajmu

Uspjesi destilerije Jelinak na međunarodnim natjecanjima, poput ovog u Novom Sadu, te ranije u Zenici na festivalu “Zlatni čokanj”, potvrđuju da Hercegovina ima potencijal za proizvodnju vrhunskih rakija koje mogu parirati najboljima u regiji i šire

Kako prenosi portal Top Srbija, hercegovačka destilerija Jelinak još jednom je potvrdila svoju izvrsnost na polju proizvodnje rakije, osvojivši dvije zlatne medalje na 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Uspjesi destilerije Jelinak na međunarodnim natjecanjima, poput ovog u Novom Sadu, te ranije u Zenici na festivalu “Zlatni čokanj”, potvrđuju da Hercegovina ima potencijal za proizvodnju vrhunskih rakija koje mogu parirati najboljima u regiji i šire

Kako prenosi portal Top Srbija, hercegovačka destilerija Jelinak još jednom je potvrdila svoju izvrsnost na polju proizvodnje rakije, osvojivši dvije zlatne medalje na 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Ovaj prestižni događaj, koji slavi 101 godina postojanja i 91 godina Međunarodnog poljoprivrednog sajma, ponovo je okupio najbolje proizvođače jakih alkoholnih pića, a destilerija Jelinak iz Rakitna – Posušje, blistala je među njima.

Loza iz Rakitna oduševila Srbiju

U konkurenciji od 258 uzoraka prijavljenih od strane 115 proizvođača, stručna komisija, predvođena dr. Brankom Popovićem i eminentnim stručnjacima iz regije, prepoznala je vrhunsku kvalitetu Jelinak loze i Viljamovke.

Ova nagrada dolazi kao potvrda prošlogodišnjeg uspjeha kada je Jelinak također osvojio zlatnu medalju za svoju rakiju od grožđa. Žarko Romić, vlasnik tvrtke CoTrink d.o.o. koja stoji iza brenda Jelinak, nije krio zadovoljstvo.

“Ovo priznanje nam puno znači. Potvrđuje naš trud i kvalitetu koju ulažemo u svaki proizvod,” izjavio je Romić.

“Nastojimo održati visoku razinu kvalitete i vjerujemo da je to jedini ispravan put. Co Trink d.o.o., koji ove godine slavi 30 godina postojanja, postaje prepoznatljiv po svojoj predanosti i kvaliteti u proizvodnji rakija. Proizvodnja u Rakitnu se temelji na novoj opremi i tehnologijama, ali i tradiciji dugoj preko 70 godina.

“Naša priča je obiteljska, a svaki korak koji napravimo, od proizvodnje do distribucije, vođen je ljubavlju prema ovom poslu i željom da ponudimo samo najbolje” dodaje Romić.

Toj izvrsnosti značajno doprinosi i prof.dr. Nermina Spaho sa sarajevskog Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta kao naš stručni suradnik.

Profesorica Spaho kao neupitni autoritet na području tehnologije jakih alkoholnih pića svoje akademsko i bogato stručno znanje stavlja nam na raspolaganje pružajući podršku u svim fazama proizvodnje na čemu smo iskreno zahvalni.

Tradicija stara preko 70 godina

Širokoj lepezi poslova kojima se bavi moja obitelj, dodali smo još jedan segment, vezan za proizvodnju domaće rakije, u koji je uključena tradicija mojih roditelja i njihovih roditelja. Bez velikog plana da uđemo u tu priču, s “pečenjem” prvog kazana krenuli smo vratiti tradiciju jer su moji baka i djed po majci od početka 50-ih godina prošlog stoljeća imali kafanu, a roditelji naslijedili i nastavili tu ugostiteljsku djelatnost od 1965.godine otvaranjem, tada moderne gostionice JELEN u Rakitnu. U to vrijeme nabavili su tada najmoderniji kazan u kojem su pekli rakiju, uglavnom šljivovicu do 80-ih godina. I taj kazan je mirovao do 2018. kada smo ga oživili, a već druge godine odlučili da uđemo u te vode, jer nam je i inače kompatibilno s poslom koji radimo – trgovina i distribucija pića u HoReCa sektoru – objašnjava gospodin Romić.

Produžetak tradicije je jedan od razloga dolaska Žarka Romića u Srbiju kroz kupovinu novog kazana za proizvodnju “kao nekad”. Kazan od 500 litara, tradicionalnog stila i s dušom “za naslijeđe koji se ne kupuje poslije nekoliko godina ponovo” omogućit će da okusi i mirisi čistog voća postanu jedna harmonija u kapljici.

Rakije Jelinak, uključujući lozu i Vilijamovku, su stekle značajnu reputaciju na tržištu, a osvajanje zlatnih medalja samo je dodatni podstrek za budući rad. Iz prodajnog asortimana izdvajamo i rakije od jabuke iz vlastitog nasada, naravno i rakiju šljivovicu, kao i likere od meda, višnje, maline i dr, a taj asortiman će se nastaviti širiti.

U svaku od ovih rakija utkana je ljubav i jedinstven pristup, a važno je naglasiti da je riječ o vrhunskim proizvodima premium kvalitete.

“Naše rakije su odraz naše tradicije, kvalitete i posvećenosti. Trudimo se da svaka boca koju proizvedemo nosi pečat izvrsnosti,” ističe Romić.

Relevantnost stručnih ocjenjivanja

“Zlatni čokanj” u Zenici i Novosadski sajam u Srbiji predstavljaju dva od najvažnijih ocjenjivanja za rakije u regiji. Dok se “Zlatni čokanj” smatra najrelevantnijim ocjenjivanjem rakija u BiH, Novosadski sajam drži isti status u Srbiji. Oba događaja okupljaju veliki broj uzoraka i stručne ocjenjivačke žirije koji čine vrhunski profesionalci iz struke.

“Rakijska liga prvaka”

Postići ovakve rezultate na ovakvim ocjenjivanjima, posebice na Novosadskom sajmu koji često nazivamo “rakijskom ligom prvaka”, svjedoči o izuzetnoj kvaliteti Jelinak rakije.

Osvojene zlatne medalje potvrđuju da je ova rakija ne samo regionalni lider, već i jedan od najkvalitetnijih proizvoda u svojoj kategoriji.

Ako već piješ, počasti se

Žarko Romić je jedan od pionira, u smislu beskompromisne orijentacije na vrhunsku kvalitetu proizvoda/rakija, koji podiže ljestvicu i standarde proizvodnje rakija u Hercegovini, koja se sada, nažalost uglavnom tretira i dobiva kao nus produkt u proizvodnji vina. Rezultat toga je, uz neke dodatke, jeftin, nekvalitetan proizvod, trećerazredna, ne loza nego komovica koja ne može i ne smije reprezentirati našu regiju. Njegov stav je da Hercegovina treba, mora i vjeruje bit će teren za proizvodnju, vrhunske rakije, kao što već jeste vrhunskih vina, jer vinograda i voća ima koliko treba koji strpljivo čekaju da se pretvore u vrhunsku kapljicu.

Budućnost Brenda Jelinak projektiran je da se nametne domaćem tržištu, ali i da vrlo skoro preraste lokalne okvire iskorakom preko državnih granica. Još nije službeno, ali se naslućuje da će slogan za rakije Jelinak biti: “Ako već piješ, počasti se” koji šalje poruku i o kvalitetu i o odgovornosti. Uspjesi destilerije Jelinak na međunarodnim natjecanjima, poput ovog u Novom Sadu, te ranije u Zenici na festivalu “Zlatni čokanj”, potvrđuju da Hercegovina ima potencijal za proizvodnju vrhunskih rakija koje mogu parirati najboljima u regiji i šire.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading