Select Page

RAKITNO: Proljetna šetnja kroz rajske ljepote

RAKITNO: Proljetna šetnja kroz rajske ljepote

Jedna nedavna šetnja kroz dio Rakitna potvrdila je sve ljepote i zanimljivosti toga kraja.

Svi Rakićani kažu da vole svoj kraj, baštinu bikijade, susrete i sve drugo. Rakićani potiču i nove farme značaj brojnih prirodnih ljepota i zaštitu povijesnih vrijednosti (stećci i dr.). Ali, ipak, i Rakićani se iseljavaju. Istina manje nego neki drugi posuški krajevi (Vir, Zavelim, Podbila).

I oni koji kreću na Blidinje zastanu i pogledaju ovih dana žuti rakitski maslačak koji je potpuno “požutio” brojne livade i vrtove. Kratak predah u vrtu, kojega svi nazivaju Ljubin rajski vrt te smo doznali kako ovih dana sve cvijeta i miriše u Ljubinu vrtu, sve je domaće a od brojnih kipova tu su i betonski konj i pas.

Ima svega lijepoga ali i mnogi tvrde da može biti još ljepše ako bi dovršili vodovod i neke ceste i sportske terene. U Godišnjim obavijestima Župnog ureda sv. Ivana Krstitelja odaslane su raznolike zanimljive vijesti. Ukupno je prošle godine tu obitavalo 1249 duša. Mnogo je obitelji s tek s jednim, dva i tri člana. Zabilježeno je lani 15 novokrštenih, a jedno dijete je trajno u Posušju, a jedno u Njemačkoj. Vjenčano je samo devet parova, a 4 momka iz Rakitna oženili su mlade iz drugih župa. Bilo je i slavlja na 65 godina braka i niz drugih zanimljivosti u toj župi. U susjednoj Sutini je, rekoše nam, također mnogo obitelji s malim brojem članova.

No, ono što se dalo zaključiti jeste da je to kraj s bogatim resursima i da se može još brže razvijati. Svi spominju mlade koji čuvaju svoju baštinu, sportaše pa i veterane NK Rakitno, te gradnju sportskih terena. Rakitno je pred vratima Blidinja i mnogi izletnici se zadive prirodnom ljepotom toga kraja što smo zabilježili i foto snimcima koji zorno potvrđuju proljetnu idiu rakitskog krajolika.

Posušje net(PC-LJK)

OGLASI

Loading