Select Page

RASPAD NAKON IZBORA: Odbrojani su dani predsjednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije

RASPAD NAKON IZBORA: Odbrojani su dani predsjednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije

Izborni debakl SDP-a BiH trese ovu stranku, a pokušaji vatrogasnih inicijativa predsjednika Zlatka Lagumdžije oko spajanja ljevice nisu naišli na povjerenje najvećeg dijela čelništva ove stranke koja je jučer imala burnu sjednicu Predsjedništva. Najteži poraz SDP-a još od vremena uvođenja višestranačja ohrabrio je brojne dužnosnike koji se godinama nisu usuđivali progovoriti o Lagumdžijinim metodama, načinu vođenja stranke, ali i opasnim projektima koji su narušili stabilnost države BiH.

Zakulisne igre

Kako bi izbjegli mogućnost da se Lagumdžija ponovno spasi zakulisnim igrama, na kongresu stranke u prvi plan isplivala je inicijativa da članstvo bira budućeg predsjednika i vodstvo stranke od najniže razine. Ova inicijativa upućena je u pisanom obliku iz tuzlanske Županijske organizacije stranke.

“U ovom trenutku ne samo Tuzla nego i Posavina i Brčko žele izmjene Statuta SDP-a kako bi se jačala demokratizacija stranke. Na tijelima stranke odlučivat ćemo hoćemo li održati izvanredni ili redoviti kongres, ali on se mora održati svakako”, rekao je član Predsjedništva stranke Jasmin Imamović. Hamdija Lipovača, pak, ističe kako nije isključeno da se i on osobno kandidira za predsjednika stranke. “SDP jeste na koljenima ali mi ćemo se dići jer ovo je jaka tvrtka da bi bila potpuno ugašena. Nije isključeno da i ja možda budem novi predsjednik SDP-a”, rekao je samouvjereni Lipovača. Nakon što su u četvrtak ostavke na sve stranačke dužnosti podnijeli Nermin Nikšić i Damir Hadžić, glavni tajnik SDP-a i potpredsjednik ova stranke, to su najavili i drugi istaknuti članovi SDP-a. Između ostalih to su Lidija Korać, potpredsjednica SDP-a, kao i Damir Mašić koji je pozvao i sve druge članove Predsjedništva SDP-a da podnesu ostavke.

Izborni krah

SDP BiH je na općim izborima u BiH doživio potpuni krah s osvojenih tek oko deset posto glasova na razini Federacije BiH, za razliku od izbora 2010. godine kada je ova stranka bila pobjednik. Za katastrofalno stanje u stranci koja iza sebe ima tradiciju dužu od 60 godina, brojni članovi i dužnosnici optužuju upravo Lagumdžiju od kojeg sada traže i ostavku. Lagumdžija je ključni kreator političke ‘platforme’ koja je uspostavljena nakon izbora 2010. godine u kojoj su iz vlasti isključene ključne hrvatske političke stranke te je time prouzročio jednu od najvećih kriza u zemlji. Za sve poteze imao je ohrabrenje najvažnijih međunarodnih administracija od SAD-a do EU-a koji su mu, zanimljivo je, uoči općih izbora ove godine redom okrenuli leđa.

vecernji.ba

OGLASI

Loading