Select Page

Raste broj zaposlenih u FBiH, problem je nedostatak radne snage zbog odlaska stanovništva

Raste broj zaposlenih u FBiH, problem je nedostatak radne snage zbog odlaska stanovništva

Uprošloj godini u Federaciji BiH sedam tisuća je više zaposlenih nego godinu ranije, čemu je u velikoj mjeri doprinio i Federalni zavod za zapošljavanje kroz realizaciju različitih programa poticanja zapošljavanja, u što je uloženo blizu 35 milijuna maraka, a ove godine taj će iznos biti gotovo udvostručen, kaže u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis ravnateljica Zavoda Helena Lončar. Ona pozorava kako zbog odlaska stanovništva u inozemstvo nedostaje radne snage različitih profila.

– U okviru realizacije programa aktivne politike zapošljavanja u 2019. godini, kroz Program sufinanciranja zapošljavanja, Program sufinanciranja samozapošljavanja Start up, te program „Obuka i rad 2019“ ugovoreno je ukupno 34.567.384,42 KM, a obuhvaćeno je 10.235 osoba, zaključno sa 6.12.2019. godine, objasnila je Lončar. Dodaje kako su nakon tog datuma intenzivno potpisivani ugovori s korisnicima tako da je do kraja 2019. godine iznos plasiranih sredstava i obuhvat osoba puno veći.

Govoreći koliko je trenutno zaposlenih, a koliko nezaposlenih u FBiH, Lončar ističe kako je 30.11.2019. godine na evidencijama javnih službi za zapošljavanje u FBiH bilo registrirano 308.433 osoba, što u odnosu na kraj 2018. godine predstavlja smanjenje za 21.474 osobe. 

– Napominjem da Federalni zavod za zapošljavanje nije nadležan za vođenja evidencija zaposlenih osoba, te da taj podatak preuzimamo od nadležnog Federalnog zavoda za statistiku. Kkada je riječ o broju zaposlenih, krajem desetog mjeseca 2019. godine u FBiH bila je zaposlena 536.291 osoba, što je u odnosu na kraj 2018. godine povećanje za 7.010, pojasnila je Lončar. 

Na upit koliko je zbog odlaska stanovništva prisutan problem nedostatka radne snage, i kojih zanimanja najviše nedostaje, Lončar kaže kako je u okviru obavljanja poslova iz svoje nadležnosti te redovite komunikacije s poslodavcima, uočen nedostatak radne snage na tržištu rada u Federaciji BiH. 

– Zanimanja koja su tražena na domaćem tržištu rada su: komercijalisti, trgovci, varioci, CNC operateri, vozači, kao i razna zanimanja u drvnoj i tekstilnoj industriji te u ugostiteljstvu. Također, kada je riječ o visokoj stručnoj spremi traženi su i IT stručnjaci; programeri, web dizajneri, potom inžinjeri strojarstva, inžinjeri elektrotehnike te farmaceuti, naglasila je Lončar. 

Govoreći o planovima Federalnog zavoda za zapošljavanje za ovu godinu te kroz koje sve programe planiraju poticati zapošljavanje i koliko novca FZZO namjerava uložiti u realizaciju tih programa, Lončar kaže da je za mjere aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini Federalni zavod za zapošljavanje osigurao ukupno 66 milijuna KM.

– Zavod će u okviru planiranog Programa sufinanciranja zapošljavanja 2020, pored već široj javnosti poznatih mjera, kao što su: Prvo radno iskustvo, Prilika za sve, Periodično zapošljavanje, Javni radovi, Zapošljavanje žena, Tražim poslodavca, Služba u zajedničkim projektima, biti kreirana posebna mjera za braniteljsku populaciju, ali i neke druge mjere koje se odnose na određene teško zapošljivim kategorijama nezaposlenih, pojasnila je ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje. 

Pored ovog program, planirana je i realizacija Programa sufinanciranja samozapošljavanja Start up 2020, te programa „Obuka i rad 2020“. O svim detaljima navedenih programa javnost će biti blagovremeno obaviještena nakon što Upravni odbor Zavoda usvoji te programe.

vecernji.ba

OGLASI

Loading