Select Page

Rebalansom proračuna ŽZH korak od donošenja važne pronatalitetne mjere

Rebalansom proračuna ŽZH korak od donošenja važne pronatalitetne mjere

Trideseta sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke održana je u petak u Širokom Brijegu.

Na sjednici je jednoglasno usvojen Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna ŽZH za 2022. godinu, kao i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Proračuna ŽZH za 2022. godinu te Prijedlog Zaključka o usvajanju Izvješća o izvršenju Proračuna ŽZH od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine.

Razlog tomu je ”pripremanje terena” za usvajanje Zakona o zaštiti obitelji s djecom koji jamči 500 KM mjesečno obiteljima za svako treće do sedme godine.

Najavljeno je da će mjera krenuti od 1. rujna te da su rebalansom proračuna za tu mjeru do kraja 2022. godine osigurana 3,3 milijuna KM dok će za 2023. godinu biti potrebno izdvojiti oko 10 milijuna KM. Zakon o zaštiti obitelji s djecom naći se na dnevnom redu sljedeće sjednice Skupštine koja će biti zakazana ubrzo.

Podržavam ovakve mjere i volio bih ubuduće da se otvori još prostora da možemo još bolje i više pomagati. Ovo je mjera koje nema nigdje i onda treba vremena da se to kvalitetno pripremi tako da djeca i majke mogu dobiti sredstva da bi u ovim vremenima krize malo lakše živjeli, izjavio je za portal Jabuka.tv prije početka sjednice predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić.

Iako to danas nije na sjednici Skupštine, na jedan drugačiji način je – to vidimo u rebalansu. Vjerujem da će ta mjera biti usvojena jednoglasno. Koliko mogu vidjeti, svi zastupnici su za to. Vrlo brzo ćemo imati novu sjednicu gdje će biti sam taj Zakon o zaštititi obitelji s djecom i na taj način želim pokazati da imamo dobru suradnju s našom Vladom i da smo spremni sazivati sjednice koliko god treba kad se donose ovako neki dobri zakoni.

”Volio bih ubuduće da se otvori još prostora da možemo još bolje i više pomagati.” (Ivan Jelčić)

I opozicija smatra da je ovo dobar Zakon kada su u pitanju pronatalitetne mjere.

Kroz svoj rad sam ranije isticala kako naša županija ima puno nekih dobrih poteza, između ostaloga to će biti potez pronatalitetne politike koju sam i sama zagovarala. Kao društvo starimo i mislim da je jako nužno i potrebno da se napravi taj jedan iskorak.

”Izuzetno mi je drago što radimo jedan iskorak kao županija po pitanju pronatalitetnih mjera.” (Marija Lovrić)

Ministar financija i dopredsjednik Vlade ŽZH Toni Kraljević podsjeća da Županija od prosinca prošle godine nije dužna po osnovi poreznih obveza te da se time otvorio prostor za nove pozicije u proračunu, a jedna od takvih je i pronatalitetna mjera odnosno Zakon o zaštiti obitelji s djecom.

U ovom rebalansu su potpora odnosno tekući prijenosi za višečlane obitelji za svako treće i sljedeće dijete – to je nova stavka u proračunu u iznosu od 3,3 milijuna KM. Vlada je usvojila Zakon o zaštiti obitelji s djecom, ali novčana pozicija predviđena za to je ”condicio sine qua non” (nap. a. Uvjet bez kojeg se ne može) i za donošenje ovog zakona koji je već upućen u skupštinsku proceduru i naći će se na sljedećoj sjednici Skupštine, objasnio je za portal Jabuka.tv ministar financija i dopredsjednik Vlade Toni Kraljević.

Osim ove pronatalitetne mjere, porasli su tekući transferi za poljoprivredu branitelje kao i naknade za prijevoz proračunskim korisnicima.

Želio bih naglasiti da smo podigli i poticaje za poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvitak s 1,7 na 2 milijuna, tekuće prijenose braniteljima s 1 na 1,1 milijun konvertibilnih maraka, a druga vrsta tekućih prijenosa za branitelje koji se odnose na novčano egzistencijalnu naknadu sa 600.000 na 800.000 KM. Isto tako su korigirani prema gore i određeni tekući prijenosi za mjesne zajednice i vjerske zajednice obzirom da imamo dosta zahtjeva te naravi. 

Ono što želim naglasiti je korigirana naknada za prijevoz uposlenicima svih korisnika proračuna temeljem odluke Vlade o materijalnim naknadama gdje je podignuti s 25 na 35 feninga i maksimalno na 350 KM tako da je i ta pozicija u proračunu. I to bi bili osnovni naglasci plus što smo uvrstili tekuće prijenose za mrtvozorstvo, gdje se regulira i ta oblast, za pretfinanciranje europskih projekata, dakle otvaranje jedne nove pozicije. Isto tako nova pozicija su subvencije za županijske javne ustanove i poduzeća, rekao je Kraljević.

Županijski proračun bolje se puni zbog inflatornog učinka.

Županija Zapadnohercegovačke je tek u prosincu 2021. godine prestala biti dužnik po osnovi poreznih obveza Poreznoj upravi FBiH. Proračun se i zbog inflatornog učinka bolje puni, ali isto tako ću podsjetiti da smo u četiri navrata korigirali plaće svih uposlenika proračunskih korisnika. Bila su ukupno četiri povećanja plaće od 2017. godine na ovamo.

Drago mi je da Županija više nije na listi poreznih dužnika i da možemo otvarati uprave ovakve nove dimenzije kao što je i ova potpora višečlanim obiteljima i nadamo se da ćemo zadržati stabilnost i uvoditi opet neke nove mjere kojima ćemo pomoći svim našim sugrađanima, zaključio je u izjavi za portal Jabuka.tv ministar financija i dopredsjednik Vlade ŽZH Toni Kraljević.

Jabuka. Tv

OGLASI

Loading