Select Page

Kablovi iz Posušja osvajaju europsko tržište

Kablovi iz Posušja osvajaju europsko tržište

Tvrtka MIVIKO iz Posušja prvo je krenula kao veletrgovina kablovima i elektromaterijalom najvećih europskih proizvođača 2008. godine.

Sedam godina kasnije, MIVIKO više ne preprodaje, već proizvodi vlastite kablove koje izvozi na zahtjevna europska tržišta i za neke od najrenomiranijih europskih kompanija.

Uspjeli su to, kaže generalni direktor MIVIKO-a Goran Bralić u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria, napornim radom više od 70 uposlenih, počevši od pomoćnih radnika do rukovoditelja i vlasnika.

– U 2015. godini planiramo rast prihoda za 30% – kaže Bralić.

Miviko-012-1024x681

– Planiramo i širenje prodajne mreže na nova tržišta u EU, povećanje operativne učinkovitosti te, koncem godine, početak pripremnih aktivnosti za širenje proizvodnog asortimana tvrtke koje će u naredne dvije godine rezultirati novim proizvodnim kapacitetima, novim zapošljavanjem i povećanjem prihoda i dobiti.

Ideja za osnivanjem tvrtke MIVIKO nastala je početkom 2008. godine, kao logična posljedica aktivnosti njezinih osnivača, koji su kao dugogodišnji uspješni veletrgovci kabelima i elektromaterijalom na tržištima zemalja EU i regije, svoja najznačajnija poslovna iskustva i kompetencije stekli upravo u poslovanju s najznačajnijim europskim proizvođačima vodova i kabela.

Miviko-039-1024x681

Tijekom poslovanja, osnivači tvrtke MIVIKO su razvili stabilne poslovne veze s dobavljačima, proizvođačima i najznačajnijim veletrgovcima kabela te na svojim tržištima uspostavili široku prodajnu i distribucijsku mrežu ugovornih partnera.

– Osnivači tvrtke MIVIKO odlučili su udružiti svoje potencijale i stvoriti sinergiju za iskorak prema sljedećoj razvojnoj fazi svojih tvrtki – proizvodnji električnih vodova i kabela u naponskom rasponu do 1 kV čiji su ciljevi bili: povećanje konsolidiranih prihoda osnivača, povećanje dobiti u odnosu na dotadašnju trgovačku djelatnost osnivača, diverzifikacija djelatnosti te doprinos zajednici stvaranjem novih radnih mjesta i dodane vrijednosti – objašnjava Bralić.

Miviko-105-1024x681

– Vjerovali smo u svoje potencijale i bili smo uvjereni da ćemo postati zapaženi na domaćem, ali i na zahtjevnom europskom tržištu. Zahvaljujući entuzijazmu svih ključnih uposlenika i njihovom nemjerljivom doprinosu, MIVIKO vrlo brzo prepoznat kod najrenomiranijih europskih partnera kao pouzdani poslovni partner, dobavljač kvalitetnih proizvoda koji zadovoljavaju i najstrože europske norme kvalitete.

Bralić dodaje da pokretanje tvrtke u BiH, za razliku od razvijenih zemalja EU, za osnivače ima određenih prednosti, ali i značajnih nedostataka.

– U BiH je znatno povoljnije ulaganje u infrastrukturu, pri čemu se posebno ističu povoljnije cijene građevinskog zemljišta i gradnje, što je od velike važnosti za investitora. Tu je i manji utrošak za radnu snagu kao i neke druge pogodnosti.

Miviko-070

S druge strane, u BiH imate kompliciran, dugotrajan i skup proces dobivanja raznih dozvola, teritorijalnu rascjepkanost institucija državne administracije, nestimulativno politiku obračuna, naplate i povrata neizravnih poreza, neuobičajeno i nepotrebno česte inspekcije, visoko opterećenje rada (unatoč generalno nižim cijenama rada), nerazvijenu i nekvalitetnu prometnu infrastrukturu – kaže Bralić. No, unatoč svim poteškoćama, kaže on, u BiH se trud i rad itekako može isplatiti, piše Patria.

OGLASI

Loading