Select Page

Revizorsko negativno mišljenje o Jerkinom radu, tvrde da je poticaje isplaćivao ‘svojim’ tvrtkama

Revizorsko negativno mišljenje o Jerkinom radu, tvrde da je poticaje isplaćivao ‘svojim’ tvrtkama

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, na čijem je čelu bio Jerko Ivanković Lijanović u 2014. godini, svojevoljno je sačinjavalo listu uvjeta u oblasti životinjske proizvodnje u Federaciji BiH tako da ih mogu ispoštovati samo određena poduzeća, utvrdili su, između ostalog, revizori Ureda za reviziju institucija FBiH pojašnjavajući razloge negativnog mišljenja za rad ovog ministarstva.

Naveli su da je Lijanović poticaje davao, faktički, svojoj firmi, a da nije dostavio novac namijenjen za pomoć poplavljenima!

Revizori su dali negativnu ocjenu ovom ministarstvu u katastrofalnom izvještaju te konstatirali niz kršenja zakonskih odredbi. Lijanović je odranije pod istragom Državnog tužiteljstva, bio je i u pritvoru, ali optužnice još nema, piše Avaz.

Tako je utvrđeno da su poticaj za animalnu proizvodnju orijentiranu na izvoz ostvarila samo dva poduzeća: „Milkos” Sarajevo – 1.724.236 KM i „Alpen–Mit” Široki Brijeg – 504.514 KM.

Zanimljivo je da se „Alpen-Mit” nalazi na istoj adresi kao i poduzeće ZDI Široki Brijeg, koje je prethodne dvije godine, također, ostvarilo poticaj za izvoz mesnih proizvoda, te su revizori zaključili da su uvjeti sačinjavani smišljeno, na ruku pojedinim firmama. Poduzeće ZDI povezano je s kompanijom „Lijanovići” iz Širokog Brijega, čiji je suvlasnik upravo bivši ministar Lijanović.

Financijski izvještaji Ministarstva skoro ni u jednom segmentu nisu pozitivni, odnosno do kraja transparentni. Tako su revizori u programu „Poticaji za poljoprivredu” u iznosu od 65.800.000 KM, uočili nepravilnosti.

Također, revizori nisu mogli potvrditi iskazano stanje rashoda i obaveza u financijskim izvještajima Ministarstva iz razloga stvorenih, a neevidentiranih obaveza u 2014. godini u ukupnom iznosu od 22.008.565 KM! Problema je bilo i u obrađenim zahtjevima županijskih ministarstava na isplatu po osnovu „Poticaja za poljoprivredu”.

Novac koji je planiran za isplatu poljoprivrednicima unesrećenim u katastrofalnim poplavama prošle godine nikada nije došao do krajnjih korisnika, navodi Avaz.

– Po osnovu dostavljenih zahtjeva, od nadležnih županijskih ministarstava izvršen je obračun proizvodnje i Federalnom ministarstvu dostavljen u utvrđenim rokovima. Međutim, konstatirali smo da nisu isplaćeni niti evidentirani u knjigovodstvu i nalaze se u strukturi nerealiziranih zahtjeva u 2014. godini u ukupnom iznosu od 4.021.698 KM – navode revizori.

Uvid u dokumentaciju i obračune pokazao je da znatan dio dokumentacije županijskih ministarstava dostavljene Lijanoviću nije ispravan i potpun.

Što su još revizori uočili

Ne možemo potvrditi transparentnost dodjele sredstava iz sredstava rezervi utvrđenih Programom podrški za 2014. godinu u iznosu od 500.000 KM za koja smo utvrdili da su u potpunosti realizirana

Ne može se potvrditi da je, u skladu s utvrđenim nadležnostima, Ministarstvo ostvarilo adekvatan nadzor, odnosno kontrolu nad cjelokupnim procesom za dodjelu novčanih podrški.

Činjenice

2.907.336 – plaće i naknade zaposlenih
719.645 – izdaci za materijal, sitan inventar i usluge
71.312 – izdaci za usluge prijevoza i goriva
112.216 – izdaci za komunikacije i komunalne usluge

abcportal.info

OGLASI

Loading