Select Page

Roditelji traže angažman policije u školama

Roditelji traže angažman policije u školama

Premda su detalji oko otmice djevojčica u zeničkom naselju Tetovo nejasni i nepotpuni, roditelji ipak ne žele ništa prepuštati slučaju. Osobito, što se dulje godina govori o misterioznim kombijima i muškarcima koji u blizini škola vrebaju djecu. Udruga roditelja maloljetne djece u BiH priopćila je kako je potrebno da u školskom dvorištu bude barem jedan čuvar reda.

– Istraživanja su pokazala da nastavnici, roditelji i djeca najviše vjeruju policajcima. Iako školski policajac ne može jamčiti potpunu sigurnost, roditelji smatraju da je njihova prisutnost dovoljna. Predlažemo dvije mogućnosti, jedna je da se raspiše natječaj i zaposle umirovljeni policajci, a druga je da se zaposle mladi ljudi koji su tek završili srednju školu. Oni bi prošli obuku, a prednost ideje je što će im zbog godina problemi školaraca biti bliskiji, piše u priopćenju Udruge roditelja maloljetne djece u BiH. A da policija ovisno o mogućnostima brine o školarcima pokazuje, primjerice, ZHŽ gdje se ujutro, poslijepodne i navečer, kad djeca idu ili izlaze s nastave i kad je najveća gužva, nalazi nekoliko policajaca, što povećava sigurnost djece.

Sigurnosna pitanja kad se radi o djeci među prioritetima su i u RS-u. U Banjoj Luci odlučili su povećati sigurnost angažmanom jedne privatne agencije u nekoliko škola. Prosvjetari tamošnjih škola ističu da razloga za zabrinutost ima te je cilj da se bilo koja nesreća spriječi, ali policija to ne može sama činiti i zato je potrebno pojačanje.

– Nije realno očekivati da policija ima toliki broj obučenog i zaposlenog kadra, koji bi mogao cjelodnevno svaku školu obilaziti i dežurati, rekla je Kristina Mrđa, predsjednica Aktiva ravnatelja srednjih škola.

U policiji RS-a nisu upoznati s namjerom da se dovedu privatne agencije i tvrde da MUP poduzima određene aktivnosti i zakonske ovlasti. Projekt “Školski policajac”, prema njihovim riječima, postoji u čak 48 škola RS-a. Projekt je dobio podršku i Ministarstva prosvjete, a roditeljima ostavljaju na izbor hoće li angažirati neku sigurnosnu agenciju ili ne, ali preporučuju svim školama u slučaju sigurnosnog rizika da pomoć traže od MUP-a RS-a. Roditelje bi usluga privatne sigurnosne agencije koštala marku mjesečno, a školama bi bila dostupna i android aplikacija, a zaštitar bi obilazio učionice i dvorište minimalno četiri puta dnevno.

vecernji.ba

OGLASI

Loading