Select Page

EU dala zeleno svjetlo: Meso iz BiH može i kamionima

EU dala zeleno svjetlo: Meso iz BiH može i kamionima

Bosna i Hercegovina je dobila zeleno svjetlo iz Brisela da meso u Tursku može izvoziti cestama preko Europske unije, što će značajno smanjiti troškove transporta, a vjerojatno i povećati otkupnu cijenu govedine u BiH.

Ipak, prijevoz hladnjačama, odnosno kamionima najvjerojatnije će početi tek od sljedeće godine s obzirom na to da je ostalo da svaka zemlja pojedinačno odobri taj transport.

“Obaviješteni smo da smo dobili dozvolu Brisela i sada smo u fazi dobivanja suglasnosti od svih zemalja. To je jedan proces koji će trajati koji tjedan i vjerujem da će sve zemlje dati suglasnost”, rekao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ističući da će u najskorije vrijeme biti održani razgovori s turskim predstavnicima o kontingentu za izvoz u 2017. godini.
On je, također, rekao da bi osiguranje uvjeta za prijevoz drumskim putem preko Bugarske značajno pojeftinilo sam transport, zahvaljujući čemu bismo bili daleko konkurentniji nego što je to sada slučaj. Naime, u ovom trenutku BiH meso u Tursku može izvoziti samo avionom jer Europska unija ne dozvoljava kopneni transport preko svoje teritorije s obzirom na to da BiH nema dozvolu da tu vrstu robe plasira na tržište Europske unije. Avionski prijevoz sada plaća naručilac mesa u Turskoj, što se direktno odražava na cijenu mesa u BiH s obzirom na to da se svi troškovi kalkuliraju, a kako kaže Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, u slučaju transporta kopnenim putem cijena mesa u BiH trebala bi biti veća.

“Puno bi značilo dobivanje dozvole za koridor preko Bugarske, kako za meso, tako i za mlijeko. Sa stanovišta smanjenja troškova prijevoza to bi bilo od izuzetnog značaja, posebno zato što onaj koji sada kupuje meso u Turskoj plaća avio-prijevoz, koji je ukalkulirao u svoju cijenu, zbog čega manje plaća meso ovdje”, rekao je Vasić. Ono što je sigurno jeste da će prijevoz mesa preko Bugarske desetkovati posao aerodroma u BiH, koji su na tim poslovima u posljednje dvije godine zaradili značajan novac.

“Nemam informacija da smo dobili dozvolu, ali naravno da bi to utjecalo na sve aerodrome u BiH, a samim tim i na poslovanje Međunarodnog aerodroma Tuzla”, rekao je Rifet Karasalihović, direktor ovog aerodroma. Dok u zračnim lukama negoduju i plaše se za svoj posao, s druge strane prijevoznici trljaju ruke ističući da jedva čekaju da transport mesa otpočne kamionima i hladnjačama. “Svaki posao koji dođe puno znači za svakog prijevoznika u BiH.

abcportal.info

OGLASI

Loading