Select Page

RS kazneno prijavila 16 hrvatskih generala – Stier: Uskoro informacije o optužnicama u BiH

RS kazneno prijavila 16 hrvatskih generala – Stier: Uskoro informacije o optužnicama u BiH

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske podnijelo je sudu u Bosni i Hercegovini kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala, među kojima su i Ante Gotovina te ministar obrane Damir Krstičević, pišu Večernje novosti. Terete se kao neposredni rukovodtelji vojnih operacija “Maestral” i “Južni potez”. Prijave su podnesene zbog navodnih zločina počinjenih u rujnu i listopadu 1995., a osumnjičeni bi, ako dođu u BiH, trebali biti uhićeni, prenosi agencija Beta.

Nije jasno je li to nova ili stara optužnica, jer je slična već podnesena 2011. Koliko je poznato, Haag je tu optužnicu odbacio a tužiteljstvo je nije nikad potvrdilo, a ona se ne nalazi među onih 40 koje je haag prepustio lokalnom rpavosuđu. Ako je potvrdi Tužiteljstvo Republike Srpske, prosljeđuje ju na daljnje postupanje Tužiteljstvu BiH.

Stier: Brzo ćemo objaviti informacije o optužnicama u BiH

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier rekao je da će vladin Savjet za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima vrlo brzo objaviti informacije o navodnim kaznenim prijavama protiv hrvatskih generala u BiH. Ponovio je da će Hrvatska nastaviti davati punu potporu hrvatskim državljanima, jasno naglašavati da je RH prva priznala BiH i bila zemlja koja je najviše učinila za njezinu teritorijalnu cjelovitost i da inzistira, baš kao i Europska unija, na depolitizaciji pravosuđa u BiH, posebno kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina.

HRT

OGLASI

Loading