Select Page

OTVORENO PISMO MARIA KARAMATIĆA MAUREEN CORMACK: UPRAVLJA LI AMERIČKO VELEPOSLANSTVO TUŽITELJSTVOM BIH?

OTVORENO PISMO MARIA KARAMATIĆA MAUREEN CORMACK: UPRAVLJA LI AMERIČKO VELEPOSLANSTVO TUŽITELJSTVOM BIH?

Mi još uvijek čekamo odgovor upravlja li US ambasada BiH Tužiteljstvom ili ne upravlja. Taj odgovor važan je i u kontekstu najnovijih optužnica pripadnicima HVO-a, kao i u kontekstu najnovijih oslobađajućih presuda pripadnicima Armije BiH u slučajevima s preteškim dokazima. Nadam se i da ćete se prije svog odlaska iz BIH javno ispričati za nediplomatsko djelovanje nj.e. Patricka Moona, vašeg prethodnika svim građanima BIH, naveo je Karamatić u pismu.

Predsjednik HSS-a Mario Karamatić i izaslanik u Domu naroda PFBIH uputio je otvoreno pismo veleposlanici SAD-a u BiH Nj.E. Maureen Cormack.

Poštovana veleposlanice SAD-a.

U svoje osobno ime čestitam Vam,kao i američkom narodu na demokratski održanim izborima u Vašoj zemlji te demokratski izarbranom predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, koji je unatoč ogromnoj medijskoj mašineriji koja je radila protiv njega ipak pobjedio.

To je dokaz da demokracija doista živi u SAD-u bez obzira na vidnu narušenost nezavisnosti US medija.

Nadam se kako će i moja zemlja Bosna i Hercegovina jedan dan biti suverena zemlja kao Vaša i kako će njene državne institucije imati u njoj veći autoritet od primjerice Vašeg veleposlanstva.

Ne zato što ja, ne dao Bog, mrzim Vaše veleposlanstvo, nego zato što volim svoju zemlju.

Nadam se kako ćemo jednoga dana i mi u BIH, imati i slobodne medije i da će program na njima uređivati i određivati građani BIH. Kako bi se to dogodilo potreban je mudar i dobronamjeran otklon i Vas i Vaše ambasade od prevelikog utjecaja na unutarnja pitanja BIH, te otklon od dosadašnje podrške razarajućoj politici unitarnog, većinskog nacionalizma koji pod krinkom multietničnost loše djeluje po našu državu, posljedično jača ostale nacionalizme i razara jedinstvo izrazito kompleksnog bosanskohercegovačkog društva.

Stoga vjerujem i nadam se, kako će Vaš nasljednik u BIH, temeljitije pristupiti izučavanju stvarnosti ove zemlje, te da će imati drugačiji pristup BiH građanima i politikama, od onog kakav ste imali Vi i Vaš prethodnik. Ja Vas, poštovana gospođo Cormack ne optužujem za pogreške, budući smatram da je sve što ste činili, činjeno u izrazito dobrim namjerama po našu zemlju i društvo. Problem je što su posljedice takvog pristupa, i savjeti koje ste prihvaćali, dali jako loše učinke po naše društvo, no od Vas uopće ne očekujem da razumijete o kojim učincima vam pišem.

Naime, tu kompleksnost BiH države i društva ne razumiju niti mnogi BiH intelektualci (npr Krug99), koji uporno vjeruju kako se BiH društvo može graditi taljenjem postojećih etničkih identiteta u novi identitet, tako da jedne etničke skupine nameću političku volju drugima. Takve ideje, poštovana gospođo Cormack već su dovele do urušavanja nekoliko složenih i daleko moćnijih i uređenijih država na ovim prostorima.

Projekt takve BiH ne može uspjeti jer se radi o suviše ukorijenjenim identitetima, i trebalo bi provesti ogromno političko, medijsko pa i fizičko nasilje nad ta tri identiteta da se svi stope u jedan, što je u današnjim vremenima nemoguće.

Novi, zajednički identitet građana BIH nije moguć jer se svi mi u BiH rađamo kao Hrvati, Srbi i Bošnjaci, tako su nas učili naše majke i očevi, tako mi učimo svoju djecu i tako će i ta djeca učiti svoju djecu.

Projekt „Bosanske“ nacije koju zagovarate bi možda bio moguć nakon desetljeća mira i progresa, no mi, u BIH, kao što vidite, ne uspijevamo dogovoriti niti godinu političkog mira i progresa a teme koje nas zamaraju su teme prošlosti, kao i različitog viđenja budućnosti.

Mediji koji nisu pod našom nego Vašom kontrolom šire teoriju nezaborava, a bez amnestije i pomirbe nema niti pomirenja BiH naroda i građana.

Bez novog sporazuma tri naroda o novoj BIH i bez uzmaka do maksimalne točke tolernacije svih triju politika u BIH, BIH će nastaviti stajati u mjestu.

U svakom slučaju nadam se kako Vaš nasljednik u BIH neće podupirati rast političke krize u BIH nego raditi na rješenjima i dijalogu svih legitimnih BiH politika.

Nadam se da za njega neće biti dobrih i loših političara te da će se jednako sastajati sa svima i inzistirati na dijalogu o novim rješenjima, umjesto na prilagođavanju unitarnim prohtjevima najvećeg nacionalizma u BIH.

Potom se nadam da Vaš nasljednik neće gaziti građanska prava zajamčena Ustavom BIH, našim građanima, kada se oni usude kritizirati poteze vaših diplomata u BIH ukoliko Vaši diplomati ponovno napuste pristojnu diplomatsku praksu ponašanja u stranim zemljama i recimo ruše naš Ustav kao što je činio Vaš prethodnik.

Nadam se potom da Vaš nasljednik neće biti produljena ruka sarajevskih šovinista, režimskih operativaca propalog komunizma koji su u bivšem režimu sistemski kršili ljudska prava BiH građana, a sada, predstavljajući se manipulativno kao demokrati, to nastoje činiti zloupotrebom Vašeg autoriteta. Vjerujem da će vaš nasljednik iz ureda US ambasade otpustiti lokalno osoblje koje je zloporabilo Vaš autoritet te da će uposliti sposobne ljude od povjerenja iz svih krajeva BIH, ne samo iz Sarajeva tako da u samoj ambasadi ne bude prisutan samo jedan politički utjecaj lokalnog osoblja.

Utjecaj koji možemo vidjeti i na stranicama vaše ambasade danas. Jedine ambasade u okruženju koja g. Trumpu nije čestitala na pobjedi.

Vjerujem kako će, generalno, vaš nasljednik biti dostojan predstavnik demokratske i prijateljske države SAD-a kakvog odavno trebamo.

Bez obzira što ga željno isčekujem, nadam se, da nećete otići iz BIH prije nego nam pojasnite slučaj gospodina Hadžijahića, kako ste nam obećali. Ne znam sjećate li se ali taj gospodin uhićen je u trenutku dok trguje utjecajem Vaše ambasade na Tužiteljstvo BIH.

Mi još uvijek čekamo odgovor upravlja li US ambasada BiH Tužiteljstvom ili ne upravlja. Taj odgovor važan je i u kontekstu najnovijih optužnica pripadnicima HVO-a, kao i u kontekstu najnovijih oslobađajućih presuda pripadnicima Armije BiH u slučajevima s preteškim dokazima. Nadam se i da ćete se prije svog odlaska iz BIH javno ispričati za nediplomatsko djelovanje nj.e. Patricka Moona, vašeg prethodnika svim građanima BIH.

Kao što znate, on je tijekom svog mandata otvoreno podržavao pljačku građana BIH kroz djelovanje Vlade tzv „Platforme“, refašizaciju BH društva i gušenje slobode govora, kroz institut ograničene slobode misli koji je nametnuo u doba rasprave o reorganizaciji FBIH a koji je organizirala Vaša cijenjena ambasada.

Nema smisla da nam se za njegovo djelovanje ispričava republikanski ambasador komu se nadam što prije, jer je g. Moon bio kadar Vaše stranke. No, ukoliko Vi ne osjećate potrebu da se ispričavate za njegovo djelovanje, i ograđujete se od njega, razumijet ću. Uz sve ove nade, u nestrpljivom iščekivanju Vašega odlaska, šaljem vam i izraze mog osobitog poštovanja, ne Vama kao osobi, nego kao predstavnici meni jako drage države i društva, zaključio je Mario Karamatić, predsjednik HSS-a.

Dnevnik.ba

OGLASI

Loading