Select Page

RUKOMETAŠI U SPLITU: Šef Lino – Budimo realni, drugi su malo ispred nas

RUKOMETAŠI U SPLITU: Šef Lino – Budimo realni, drugi su malo ispred nas

Točno u podne, kao u kultnom vesternu, još pomalo sneni od novogodišnjeg dočeka, okupili su se rukometni reprezentativci pred hotelom Panorama za put u Split. Završno odbrojavanje do najvećeg sportskog spektakla u 2018. u našoj zemlji tako je i službeno počelo. Među posljednjima, ali s osmijehom kao Učka, sjajno raspoložen, stigao je izbornik Lino Červar. Povratak u Split budi uspomene na 2009.

– Novinari, jeste li i vi u formi? U formi ste, to je dobro! Vidim, raspisali ste se, to volim – obišao je vedro sve šef pa stao pred mikrofone…

– Vjerujem da ćemo biti spremni već za prvu utakmicu sa Srbijom, za suparnika koji se, vidim, također pali. Malo i taktiziraju, ali nisam ni ja naivan. Znamo da će biti teška utakmica, no neće ni dalje biti lako.

Imate čak 22 igrača…

– Da, slatke muke tko će igrati. Ali imamo u prvoj skupini u Splitu mogućnost mijenjanja dvojice igrača, u Zagrebu još dvojice, u završnici još dvojice. Svi igramo, svi su bitni, treba naći najbolje.

Osjećam veliku potporu

Je li, kao što u reklami kažete, cilj zlato?

– Ne, rekao sam da je cilj visok. Ali ja uvijek stojim kod toga da želim biti skroman. Pa što bi onda rekli oni koji su sedam puta bili u finalu? A mi nismo. Borimo se za vrh, a dokle ćemo doći, odlučit će naša igra. Bilo bi bahato od mene da se sad ja razbacujem obećanjima “bit ćemo zlatni” pored, primjerice, Francuske, aktualnog prvaka Njemačke, olimpijskog pobjednika Danske. Mislim da bi to bilo neprimjereno.

Ipak, imat ćete ono što druge reprezentacije neće – domaćinsko ozračje?

– Želio bih da vjetar stalno ide u leđa, da svi naši ljubitelji sporta i građani poštuju ovu našu generaciju. Mislim da ćemo imati čovjeka više, osjećam veliku potporu igračima, meni i stožeru, što je jako bitno. Trudit ću se da napravimo što više, uvjeren sam da će i igrači. Kako zaslužimo, tako će i biti.

Kako ste zadovoljni igračima koji su vam se posljednji priključili, iz Bundeslige?

– Kvaliteta je tu, ali očekujem malo više, hoću više od Mamića. Nije to još ono optimalno što bih ja htio. Moramo biti čvrsto na zemlji ako hoćemo dobro raditi, ne letjeti u oblake. Moramo se puno odricati. Imamo još vremena sve to poboljšati jer nedostataka ima. Moramo biti realni. Narod hoće puno, hoće iz ljubavi. Želim samo da smo zajedno, neka to bude poruka altruizma i momčadi i cijeloj zemlji: Slabi smo kad smo razjedinjeni, jači smo kad smo zajedno. A život je takav da se treba dokazati. Nitko nam na EP-u neće ništa pokloniti – govorio je Lino profesorski, kao učenicima, pa se još malo vratio terenu:

– Mislim da radimo pomak u pogledu obrane. Iz obrane ide dobra tranzicija, kontra, imamo brzih igrača. U napadu treba biti mudar. Morate znati da se ne gleda uvijek igra, pamti se samo rezultat. Pobjednici pišu povijest.

Duvnjak: Jedva čekam

Među prvima ste uveli igru s markerom, pripremate i sada igru sedam na šest?

– Svakako. Imat ćemo i u zoni varijantu B. No ključno je da budemo agresivni u obrani, nikako ne pasivni, reaktivni. Onaj tko je proaktivan, taj utječe na promjene i rješava probleme unaprijed, ne čeka da mu zakucaju na vrata – zaključio je Lino pa se okrenuo još malo pozdravljanju i čestitanju igračima…

– Jesam li svima čestitao, kome nisam?

Putnicima za Split došao je mahnuti i Zoran Gobac, najzaslužniji za Červarov povratak. Zadržali su se u razgovoru, a kad je on tu, nemamo razloga misliti da će nešto poći u pogrešnom smjeru

. Dobre naznake dao je i kapetan Domagoj Duvnjak.

– Prijateljska utakmica protiv Crne Gore pokazat će nam gdje smo. Bitno je da ostanemo svi zdravi, da se nitko ne ozlijedi baš pred početak EP-a.

Kakav je osjećaj sad kad smo ušli u posljednjih 12 dana iščekivanja?

– Pa mi jedva čekamo da počne prvenstvo. Ja jedva čekam! Naročito tu euforiju, znamo da igramo pred našim ljudima – rekao je Duvnjak koji je prije devet godina u Splitu prvi put počeo igrati ključne role na velikim turnirima.

vecernji.ba

OGLASI

Loading