Select Page

SAD i Iran na rubu rata: Trump u zadnji čas otkazao napad, Rusi bijesni

SAD i Iran na rubu rata: Trump u zadnji čas otkazao napad, Rusi bijesni

NE PRESTAJU stizati reakcije na Trumpovu odluku da napadne Iran.

Podsjetimo kratko, rano ujutro po našem vremenu američki predsjednik Donald Trump je donio odluku da napadne Iran. Avioni su, kako je pisao New York Times, već bili u zraku kad je odluka opozvana. Praktički u zadnji čas.

Trump je prvotno odobrio udare na mali broj odabranih ciljeva, kao što su radarski i raketni sustavi, navodi se u izvješću visokih dužnosnika administracije koji su uključeni ili su informirani o raspravama.

Udari su zakazani za petak prije zore kako bi se smanjio rizik za iransku vojsku ili civile, dodaje se. Napad je naređen kao odmazda za jučerašnje rušenje bespilotne letjelice Global Hawk vrijedne 130 milijuna dolara

Do napada ipak na kraju nije došlo, ali to ne znači da situacija svaki čas ne može ponovo eskalirati.

Iran rekao da će se braniti

Iran je tako danas upozorio Sjedinjene Države da će se braniti od eventualnog napada. Objavili su i kako su znali za američki napad. Kako danas javlja Reuters, izvori iz iranskih vlasti tvrde da je Iran znao za mogući skori napad. Upozorio ih je sam Trump, i to preko države Oman koja je Iranu prenijela poruku o nadolazećem napadu, navodi Reuters pozivajući se na iranske izvore.

“U svojoj poruci Trump je rekao da je protiv rata s Iranom i da želi razgovarati s Teheranom o različitim pitanjima… dao je kratki period za naš odgovor, ali neposredni odgovor Irana bio je da je na Vrhovnom vođi (Ajatolahu Aliju) Hamneiju da odluči o ovom pitanju”, rekao je neimenovani iranski dužnosnik Reutersu.

“Razjasnili smo da je vođa protiv ikakvih razgovora, ali da mu je poruka proslijeđena da donese odluku… Ipak, rekli smo omanskom dužnosniku da će bilo kakav napad protiv Irana imati regionalne i međunarodne posljedice”, rekao je drugi iranski dužnosnik Reutersu.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova još ranije je objavilo da Iran ima “neoborive dokaze” koji pokazuju da je Global Hawk bio u iranskom zračnom prostoru.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Abas Aragči prenio je potom poruku Washingtonu putem iranskog veleposlanika u Švicarskoj.

“Iran ne želi rat”, rekao je Aragči.

Međutim, upozorio je “američke snage da ne poduzimaju nikakve nepromišljene poteze u regiji” i dodao da će se Iran braniti “svim sredstvima protiv agresije”, kaže se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Javili se i Rusi

Javili su se i Rusi koji su stali na stranu Irana. Tako je Rusija optužila Washington da dovodi situaciju do ruba rata.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u petak je zatražio od svih strana da pokažu suzdržanost i kazao da je Moskva zabrinuta zbog tenzija između Washingtona i Teherana.

Prije njega zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov pozvao je Washington da odmjeri moguće posljedice sukoba s Iranom i kazao da izvješće NYT-a pokazuje da je stanje iznimno opasno.

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading