Select Page

Savjet poljodjelcima: zaštita od lukove muhe

Savjet poljodjelcima: zaštita od lukove muhe

Luk je namirnica koja se često koristi u pripremi raznih jela te je njegov uzgoj jako rasprostranjen, od uzgoja na velikim površinama do uzgoja na malim obiteljskim vrtovima.

Kod njegove proizvodnje najveći je problem napad Lukove muhe (Delia antiqua).

Ovaj štetnik prezimljava u obliku kukuljice, smećkaste boje, veličine nešto više od zrna riže.

U proljeće, kad se zemlja zagrije iz kukuljica izlazi odrasli oblik (imago), koji izlijeće već u travnju, a let se produžava i u svibnju.

Odrasli oblici su vrlo slični običnoj muhi s time što im je tijelo malo izduženije i imaju duže noge od obične muhe. Sivkaste su boje.

Pored luka štetnik napada i ostalo lukovičasto povrće (češnjak, poriluk).

Ženka lukove muhe živi oko 30-ak dana i za to vrijeme položi i do 200-tinjak jaja.

Jaja koja su mala, bijela,izdužena, polaže u grupicama na vrat korijena, pazušcima listova ili u pukotine u zemlji oko sadnica luka.

Nakon 3-8 dana iz jaja se razviju ličinke koje se ubušuju u stabljiku ili u lukovicu. Ličinke se hrane biljkom dva do tri tjedna. Kada ličinka sazrije, napušta biljku i zabušuje se u tlo i tu se ukukulji.

Lukova muha ima dvije do tri generacije godišnje, ali najviše štete nanese prva generacija, budući da su biljke slabo razvijene i time osjetljivije na napad ovog štetnika.

Prvi simptomi zaraze lukovom muhom prve generacije se ogledaju u žućenju, naročito centralnih listova te kasnije njihovom sušenju.

Vrlo često sadnice odumiru i prije nego što ličinka sazrije i tada ličinka prelazi na drugu biljku i hrani se njome do potpunog sazrijevanja.

Napad lukove muhe pogoduje i razvoju suhe truleži luka i drugih bolesti.

Druga generacija se javlja u mjesecu lipnju i štete od ličinki druge generacije nisu toliko velike budući da je biljka već razvila lukovicu, a napad u ovoj fazi rezultirat će nepravilnim glavicama luka.

Štete od treće generacije lukove muhe su neznatne.

Napad lukove muhe može se smanjiti mehaničkim mjerama, tj. čupanjem zaraženih biljaka, uzgojem luka na površinama što udaljenijim od površina na kojima je luk uzgajan prethodnih godina. Nadalje, napad se može smanjiti ranijom ili kasnijom sadnjom, postavljanjem zaštitnih mrežica ili agro folije po nasadu, ali primjenom zemljišnih ili folijarnih insekticida se može postići bolja zaštita.

Od zemljišnih insekticida koji se upotrebljavaju prije ili u vrijeme sadnje lukovičastog povrća najčešće se koristi: Dursbane i Chromorel (prašiva) koji se sipaju u redove neposredno prije sadnje.

Preparat u tekućem obliku Nufos se koristi prskanjem u redove prije sadnje.

Od folijarnih insekticida se koristi Chromgor i Rogor u koncentraciji 10-15 ml/10 l vode. Treba prskati u vrijeme kad se razvije prvi par listića i to prije nego što lukova muha napadne biljku.

NAPOMENA:

Preparati: Dursbane, Chromorel , Chromgor, Rogor spadaju u skupinu organofosfornih insekticida koji su vrlo otrovni po zdravlje čovjeka te je prilikom upotrebe ovih preparata potrebno biti jako oprezan.

općina-posusje

OGLASI

Loading