Select Page

Schmid pomogao u relaksiranju odnosa i trasirao put BiH prema EU

Schmid pomogao u relaksiranju odnosa i trasirao put BiH prema EU

Dvodnevna sjednica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH dolazi nakon što je korištenjem bonnskih ovlasti deblokirana Federacija BiH i otkočene brojne reforme u zemlji

Vijeće za provedbu mira u Bosni i Hercegovini na razini političkih direktora razmotrilo je situaciju u posljednjih pola godine te je moglo utvrditi kako je značajno stabilizirana politička situacija nakon odluka visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta kojima je deblokirao procese u Federaciji BiH, pridonio daljnjem popravljanju odnosa među narodima te posredno stvorio ozračje suradnje koje već daje rezultate na državnoj razini.

Ojačan SAD-om

Među prioritetima i iskušenjima ostaje državna imovina, zbog čega je visoki međunarodni predstavnik uspostavio radno tijelo koje bi pokušalo pronaći rješenje između iznimno udaljenih te isključivih stajališta Republike Srpske i Federacije BiH, a čiju pak stranu ovoga puta drži i međunarodna administracija. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira ranije je podupro i dao punu potporu visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provedbi njegova mandata u skladu s Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno. Upravni odbor ranije je istaknuo da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir te je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira istaknuo potrebu za punom provedbom programa 5+2, što je i dalje uvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika a upravo je ojačan potporom Vijeća za provedbu mira te ključnim zemljama Zapada koje predvodi Schmidt donio dodatne odluke potkraj travnja kojima je kompletirao svoje ranije poteze od 2. listopada prošle godine. Deblokirao je uspostavu vlasti u Federaciji BiH unatoč protivljenju vodeće bošnjačke stranke – Stranke demokratske akcije (SDA), a što je onda dovelo do postupnog stabiliziranja ukupnih odnosa, najprije početkom krajnje konstruktivnog rada novih partnera. Vlast koja je složena po okomici od države preko entiteta počela je davati rezultate koje su prepoznale i institucije EU-a pa se u ocjenama njihova rada ističe kako je doneseno nekoliko zakona važnih za ovaj put zemlje. Očekuje se daleko veći iskorak u borbi protiv korupcije i kriminala, a značajniji rezultati ostvareni u posljednjih pola godine rezultat su dostavljenih podataka posredstvom dešifrirane aplikacije za komunikaciju Sky. Vijeće za provedbu mira sada očekuje i da Schmidt kanalizira proces definiranja pitanja državne imovine.

Državna imovina ključ

Na posljednjoj sjednici pozdravljeno je pokretanje parlamentarnog procesa u cilju rješavanja pitanja državne imovine u skladu s presudama Ustavnog suda BiH. zato je PIC pozvao parlamentarnu skupštinu BiH da se angažira i da bez daljnjih odgađanja usvoji zakon kojim se regulira ovo pitanje. Rješavanje pitanja državne imovine ključni je element programa 5+2, čije je ispunjavanje i dalje nužno za zatvaranje Ureda visokog predstavnika. S time Vijeće za provedbu mira apelira i na prestanak secesionističkih aktivnosti vlasti RS-a oko ugrožavanja državnih nadležnosti ili suvereniteta te teritorijalnog integriteta BiH.

VL

OGLASI

Loading