Select Page

Schmidt o raspadu BiH

Schmidt o raspadu BiH
Ako multietnička BiH skrene u dezintegraciju to će neizbježno utjecati na ostale neriješene sporove na zapadnom Balkanu poput onog između Srbije i Kosova, izjavio je u subotu visoki predstavnik Christian Schmidt.

Njemački političar ovaj je tjedan upozorio da je mirovni sporazum kojim je završen rat 90-ih ugrožen ukoliko međunarodna zajednica ne poduzme mjere kako bi zaustavila srpske separatiste.

Schmidt podsjeća na poteze vodstva Srba koji potkopavaju ključne institucije države, uključujući zajedničke oružane snage i pravosudna tijela.

Nemir u regiji također će na isti ili sličan način utjecati na problem teških odnosa između Srbije i Kosova, kazao je Schmidt.

Po njegovom mišljenju, Srbiji bi trebalo biti u interesu da BiH ostane na okupu, dodavši da bi nestabilnost u BiH mogla utjecati na nastojanja Srbije za članstvom u Europskoj uniji.

Na pitanje postoji li realna mogućnost da se BiH raspadne, Schmidt odgovora da nema neminovne opasnosti, ali ističe da ukoliko se degradacija Daytonskog sporazuma nastavi, postoji rizik da se zemlja raspadne.

Schmidt se i dalje nada da će međunarodni pritisak usmjeriti razvoj događaja u “razumnom smjeru”, a ono preko čega se ne bi smjelo prijeći je povlačenje Republike Srpske iz zajedničkih oružanih snaga i stvaranje zasebne vojske unutar BiH.

Ako se to dogodi… tada ćemo mi, međunarodna zajednica, morati vrlo, vrlo ozbiljno razmisliti kako dalje, rekao je Nijemac.

Kazao je da bi korištenje njegovih velikih ovlasti, poput smjenjivanja dužnosnika ili nametanja zakona, bila krajnja mjera.

OGLASI

Loading