Select Page

SDA oštro HNS-u: Ne sanjajte Herceg-Bosnu, teritorijalne reorganizacije neće biti

SDA oštro HNS-u: Ne sanjajte Herceg-Bosnu, teritorijalne reorganizacije neće biti
SDA ocjenjuje neprihvatljivim zaključke Hrvatskog narodnog sabora usvojene na zasjedanju u Mostaru i smatra da oni neće doprinijeti relaksiranju odnosa u FBiH.

Zaključci HNS-a, koji u sebi sadrže i prijetnje o ”teritorijalnoj reorganizaciji”, niz proizvoljnih i netočnih ocjena i tumačenja Ustava i zakona, sužavaju prostor za razgovore o ustavnoj reformi i izmjenama izbornog zakonodavstva, navode iz ove stranke.

Teritorijalne reorganizacije i dodatnih etničkih podjela neće biti, niti će SDA na to ikada pristati. Za to ne postoji nikakva pravna ni politička osnova. Avanturisti koji sanjaju o obnovi Herceg-Bosne ili formiranju trećeg entiteta, morali bi na umu imati haške presude za udruženi zločinački pothvat, kao i sudbinu samouprave koju je predvodio Ante Jelavić, poručeno je iz SDA.

Neutemeljena je tvrdnja HNS-a, navodi se dalje u priopćenju, da ne postoje ustavne i zakonske pretpostavke za održavanje izbora, te da je Središnje izborno povjerenstvo nezakonito izabrano.

HNS ne može preuzimati ulogu Ustavnog suda i drugih nadležnih sudova, pa sam donositi zaključke što jeste, a što nije ustavno i zakonito. Postoje institucije koje su nadležne za takva tumačenja. Stranke okupljene oko HDZ-a imaju pravo bojkotirati izbore, to je njihova politička odluka. Međutim, nitko nema pravo – samo zato što nije ostvario svoj politički cilj – blokirati i sprječavati njihovo održavanje, jer je to u suprotnosti sa zakonom, stoji u reakciji SDA.

SDA je uvijek pokazivala spremnost za razgovor o svim bitnim političkim pitanjima i pri tome težila postizanju kompromisnih i izbalansiranih rješenja u interesu države BiH i svih njezinih građana, ali nikada neće pristati na neprincipijelne pritiske, ucjene ili prijetnje.

Na politiku SDA pogotovo neće utjecati prijetnje i uvrede koje na račun Bosne i Hercegovine svakodnevno izriče predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. On se i u Hrvatskoj pita malo, a o Bosni i Hercegovini će se uvijek pitati – nimalo, navedeno je na kraju priopćenja Stranke demokratske akcije.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading