Select Page

POLITIČKI KAOS: Različite koalicije u vlasti na više razina

POLITIČKI KAOS: Različite koalicije u vlasti na više razina

Potez da se doslovno preko noći stvori matematički savez od pobjedničkih bošnjačkih i oporbenih srpskih stranaka u Vijeću ministara o čemu nisu uopće bili informirani predstavnici Hrvata, nakon početnog šoka, jučer je dobio i očekivani vrlo žestoki odgovor od vlasti u RS-u, dok pak čelništvo hrvatskog političkog saveza tek očekuje konkretna objašnjenja na sastanku sa SDA.

Nervoza kod svih

Ovaj sporazum je tek prvo poluvrijeme političkog nadmudrivanja i pokušaja pridobivanja partnera kako bi se utjecalo na koalicije na drugim razinama vlasti. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je kako nije dobro što se krenulo razgovarati bez ključnih hrvatskih predstavnika koji su nezaobilazan partner. “Ovaj dogovor smatram jednom strategijom. Što se tiče mene, HDZ-a BiH i HNS-a, nema razloga za brigu. Mi smo legitimni predstavnici hrvatskog naroda na svim razinama i nastojat ćemo za partnere imati stranke koje su legitimne predstavnice bošnjačkog i srpskog naroda”, rekao je Čović. Po njemu, ovaj sporazum je postignut kako bi se pokušalo pogodovati oporbi oko SDS-a da pokuša okupiti većinu u RS-u. – Ja sam zagovornik ideje, a to je podržao i Izetbegović na zadnjem našem sastanku, da oni koji imaju vlast u RS-u budu u vlasti na državnoj razini, rekao je Čović. Najavio je da će o svemu razgovarati sa SDA na sastanku koji je u petak sazvan u Mostaru. No, Izetbegović ohrabren je potpisom na sporazum potvrdio je kako je cilj ustvari dovesti predsjednika HDZ-a BiH pred svršen čin. “To je ponuda koja se ne da odbiti jer je to sve na liniji onoga o čemu smo ranije razgovarali s Čovićem i paket onoga za što je zainteresiran, a bit će takva da se vjerojatno ne može odbiti, krenuvši od same činjenice da je Komšić spreman ponuditi ono što Lagumdžija nije bio spreman, a tu je i kompletan dio koji se odnosi na Hrvate u federalnoj Vladi. Mislim da će Čović štititi interese Hrvata i prihvatiti ovakvu suradnju”, rekao je Izetbegović.

Reforme na čekanju

Istodobno je poručio da su za razliku od Dodika stranke okupljene oko SDS-a kooperativne za ustupke kako bi bile u vlasti. – Jučer ste čuli ljude iz Saveza za promjene, oni su zaista konačno spremni za jedan iskorak koji bi stabilizirao državu, rekao je Izetbegović. Potpisivanje sporazuma između SDA, DF-a i stranaka iz RS-a koje predvodi SDS dodatno je podijelilo ovaj entitet i naelektriziralo odnose. Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je da će se u sljedećih nekoliko dana sazvati konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS-a. Poručio je kako u vlasti u ovome entitetu neće biti SDA, što već sada najavljuje ozbiljno kompliciranje situacije. Bez suradnje entiteta, ali i županija koje hrvatske stranke suvereno drže, teško će doći do bilo kakvog napretka, a kamoli reformskog tsunamija.

veecrnji.ba

OGLASI

Loading