Select Page

Preminuo čovjek koji je pretvorio VW u uspješnog svjetskog diva

Preminuo čovjek koji je pretvorio VW u uspješnog svjetskog diva

Preminuo je Ferdinand Piëch, jedan od najutjecajnijih ljudi u automobilskoj industriji, član obitelji Porsche i bivši čelnik Volkswagena. Piech je preminuo u nedjelju u dobi od 82 godine u Rosenheimu, u Bavarskoj, rekla je njegova supruga, prenosi Guardian.

Uzrok smrti nije odmah bio poznat, a mediji navode kako se Piëch srušio u restoranu pred suprugom, piše Deutsche Welle.

– Moj suprug preminuo je iznenada i neočekivano 25. kolovoza – rekla je Ursula Piëch, dodajući da mu je život bio obilježen strašću prema automobilima i djelatnicima koji su ih proizvodili.

Bio je briljantni inženjer, karijeru je počeo u Porscheu, a 1972. prešao je u Audi, koji je pretvorio u dostojnog rivala premium proizvođačima kao što su Mercedes i BMW. VW je vodio od 1993. do 2002. godine, nakon čega je obnašao dužnost predsjednika nadzornog odbora do 2015., da bi otišao uslijed velikog skandala Dieselgate.

– Uvijek sam se vidio prvenstveno kao osobu od proizvoda te sam se oslanjao na instinkt za tržišnu potražnju. Biznis i politika nikad me nisu odvratili od osnove naše misije: razviti i proizvoditi atraktivne automobile – napisao je Piëch u svojoj autobiografiji.

Za vrijeme njegova devetogodišnjeg vodstva VW je od gubitka od oko 1 milijardu eura došao do profita od 2,6 milijardi te se proširio u carstvo od 12 maraka vozila, uključujući Seat, Škodu, Bentley, Audi, Porsche, Ducati, MAN, Scaniju…

vecernji.ba

OGLASI

Loading