Select Page

SJEĆANJE NA „OLUJU “

SJEĆANJE NA „OLUJU “

U Viru se proteklih godina bogatim programom proslavljao Dan domovinske zahvalnosti, a zbog ovogodišnje epidemiološke situacije, sjećanje na „Oluju“ dostojanstveno je obilježeno jučer, 4. kolovoza svetim misnim slavljem na mjesnom groblju kojega je predvodio don Ilija Drmić, župnik iz Vira te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika žrtvama borbe za slobodu hrvatskog naroda.
Vijence su ispred Općine Posušje položili načelnik općine Branko Bago i predsjednik OV Ivan Lončar, Mladen Begić, ministar branitelja ŽZH i udruge proistekle iz Domovinskog rata s područja Posušja, predstavnici MZ Vir te predstavnici političkih stranaka.
Ovogodišnje obilježavanje obljetnice vojno-redarstvene akcije „Oluja“ osobito je važno za sve pripadnike HVO-a, ali i sve Hrvate u Bosni i Hercegovini jer su zaslužne gardijske brigade HVO-a napokon dobile priznanje koje im neosporno pripada.
Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovane su 1. gardijska brigada HVO-a Ante Bruno Bušić – Livno, 2. gardijska brigada HVO-a – Mostar, 3. gardijska brigada HVO-a Jastrebovi – Vitez, 4. gardijska brigada HVO-a Sinovi Posavine i Specijalna policija MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne.
Čestitamo svim pripadnicima spomenutih postrojbi na ovome priznanju jer je uloga HVO-a i vodstva Hrvatske Republike Herceg-Bosne u akciji „Oluja“ bila od nemjerljivog značaja, no o tome se prečesto šuti. Stoga bi barem obljetnica „Oluje“ trebala biti prilika za priznavanje ogromnog doprinosa koji su imali branitelji HVO-a jer je ova akcija kruna višemjesečnog ratovanja na livanjskoj bojišnici kroz koje su jednake žrtve podnijeli i HVO i HV.
„Oluja“ je uistinu veličanstvena i časna pobjeda kojom je oslobođeno strateški važno područje Hrvatske koje je poput žile kucavice povezivalo sjever i jug, ali i spriječen genocid u nastajanju, onaj bihaćki.
Ona je i simbolični znamen kraja rata te ostvarenje dugo sanjanoga sna hrvatskoga naroda. A pobjede treba slaviti, srčano i s ponosom kao onoga dana kada se zavijorio hrvatski stijeg na kninskoj tvrđavi. Zato svim braniteljima zbog kojih kročimo po slobodnoj Domovini, čestitamo ovaj svečani dan te upućujemo svoje molitve za one koji su položili život na oltar Domovine.

OGLASI

Loading