Select Page

POSUŠJE SLAVILO SVOJU ZAŠTITINICU I DAN OPĆINE

POSUŠJE SLAVILO SVOJU ZAŠTITINICU I DAN OPĆINE

„Došli smo ti, Majko draga, sa svih strana ove zemlje, donijesmo Ti jade svoje,
i u njima svoje želje.“

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije državni je blagdan koji se obilježava 15. kolovoza, a vjernici hodočaste u marijanska svetišta. Slavi se u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. Mnoštvo vjernika okupilo se jučer i u Posušju, gdje je Blažena Djevica Marija zaštitnica župe. Svete mise slavljene su u 7:00, 9:00, 11:00 i 19:00 h. Preko 30 000 Posušana i njihovih gostiju, rodbine i prijatelja, zajedno su proslavili blagdan Blažene Djevice Marije.

Ovom blagdanu prethodile su mise devetnice, a u srijedu se slavila uočnica Velike Gospe. Molitva devetnice počela je na mjesnom groblju na Martića križu u 18:00 h. Procesija s Gospinim kipom kretala se gradskim ulicama fra Grge Martića i kralja Tomislava prema crkvi, gdje je slavljena Sveta misa. Predvodio ju je don Mladen Parlov s Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) u Splitu, koji je predvodio i svečano misno slavlje u 11:00 h na sam blagdan.

Don Mladen je u propovijedi jučer istaknuo da je Marija „najbliža suradnica Isusa koja zna sve tajne. Ona nas prati majčinskom brižnošću. Marija je tamo gdje je Isus, a Isus je s nama u snazi Duha svetoga. On je radikalno na našoj strani“. Pozvao je vjernike da se vrate na pravi put, a pravi put je onaj po uzoru naše nebeske majke. Obratio se muškarcima od kojih je tražio da budu temelj obitelji i društva, da se zalažu za opće dobro svim silama. Naglasio je da društvu trebaju i prave krščanske žene, majke i djevojke. Zaključio je propovijed riječima blaženog Alojzija Stepinca „„Tko se Boga boji, nikoga se ne boji“ jer zna da je Božja zadnja. „Tko se Boga ne boji, svega se boji.“ Boji se za posao, zdravlje, život, financije, zato vrati se na božje strahopoštovanje i vidjet ćeš blagoslove.“ I ove godine naš Radio Posušje svojim valovima prenosio je središnje misno slavlje, tako da su nadahnute riječi propovjednika i Gospine svevremenske poruke mira i ljubavi, preko radioprijamnika došle i do onih naših najstarijih žitelja koji nisu mogli prisustvovati svetoj misi i naših vrijednih domaćica koje su spremale blagdanske trpeze za svoje najmilije.

Vjernici su se kroz propovijedi na svim misama prisjetili dogme svoje vjere. Blažena Djevica Marija je dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u nebo u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezinog Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenut svaki čovjek.
Posuški župnik fra Mladen Vukšić čestitao je općinskom rukovodstuvu Dan općine kao i svim žiteljima Posušja.
Zaista je pohvalno na djelu vidjeti koordinaciju i sinergiju svih javnih službi, policije, Općine, komunalnog poduzeća i crkvenih vlasti, koja je bezprijekorno funkcionirala kroz cijelo razdoblje održavanja ovogodišnjeg Posuškog lita. Pogotovo je to bilo očito u ovom vremenu devetnica i samog blagdana Velike Gospe koje su ove godine bile iznimno posjećene. Mnoštvo vjernika kroz ispovjedi, hodočašća i pokore vapilo je našoj Nebeskoj Majci svojim potrebama i molitvama nalazeći utjehu i snagu za sve životne borbe. Jutros, dan nakon velik proslave i tradicionalnog derneka, ulice Posušja su uredne i očišćene kao da ovih dana njima nije koračalo preko 30 000 ljudi.

Nju posebno častimo i slavimo, Velika Gospa zaštitnica je općine Posušje, koja baš na ovaj blagdan slavi svoj dan. Nije to slučajno. Dan je to kada se u Posušju okupi najveći broj ljudi. Kada šetnja ulicama nije obična šetnja, već susret s nekim koga nisi vidio mjesecima, godinama. Dan koji želiš provesti s dragim ljudima. Dan kada su lica potpuno ozarena, kad u nama jača ponos, osjećaj doma, pripadnosti i vjere. Domoljublje i vjera uvijek su isprepleteni, a bez zagovora Blažene Djevice Marije, koja je toliko puta stala uz nas, ovo slavlje ne bi bilo potpuno.

OGLASI

Loading