Select Page

Sjećanje na plemenitog posuškog književnika iz lektire Ićana Ramljaka

Sjećanje na plemenitog posuškog književnika iz lektire Ićana Ramljaka

U organizaciji posuške gradske knjižnice fra Petar Bakula, u sklopu Posuškog lita u kinodvorani Posušje održan je prigodni spomen na književnika Ivana Ićana Ramljaka, u povodu 10. obljetnice smrti uglednog posuškog književnika sa zagrebačkom adresom.

U suradnji s Maticom hrvatskom ogranak Posušje, u povodu 25.obljetnice obnove rade te ugledne institucije, realizirano je nekoliko vrijednih kulturnih programa.Među njima iznimnu ulogu igra i večer sjećanja na dragog plemenitog hrvatskog književnika Ićana Ramljaka.

Rodbina, prijatelji i znanci u velikom broju su iskazali svoje poštovanje i divljenje prof Ramljaku.

Na početku je prof.dr. Zvonimir Marić u ime Zavičajnog društva posušana u Zagrebu izrazio je zadovoljstvo i radost zbog ovakvih susretai te izrekao prigodno slovo o Ićanu, podsjetivši potrebu njegovanja uspomene na dičnoga sina posuškoga.

Potom su daroviti studenti Jozo Kolobarić i Marijan Knezović izvanredno izveli dijelove međunarodno nagrađene Ićanove pripovjetke ,,Kruh svetoga Ante,,

Profesor Ante Jukić ravnatelj posuške gimnazije fra Grga Martić, u pozdravnom govoru zahvalio se Ićanovoj rodbini na iznimno vrijednoj donaciji više od tisuću knjiga darovanih gimnazijskoj knjižnici.

Kratkim podsjećanjem na svoga prijatelja i profesora nazočnima su se obratili Branko Bago i Želimir Crnogorac a o likovima iz Ićanovih pripovjedaka govorio je novinar Pero Crnogorac.

U ime organizatora gradske knjižnice fra Petar Bakula ravnatelj Ljubo Kovač se zahvalio svima koji nesebično daju potporu obilježavanju prigodnih obljetnica u čast naših dičnih velikana.

ićanova rodbina

Dojmljive interpretacije mladih glumaca,mogla biti izvrsna podloga za dramski prikaz Ićanovih djela i zato se vrijedi potruditi ubuduće na novim susretima. Plemeniti ljudi nadahnjuju i i bit će prigode za nove susrete i prisjećanja na njihova djela na dostojanstven način.

Volio je novinare jer se i sam bavio novinarstvom pa je često s ponosom govorio o Radiopostaji Posušje koja se čula i do daleke Amerike – rekao je Kovač.

Ćerka Ićana Ramljaka,akademska slikarica, Helena toplim se riječima zahvalila svima koji su sudjelovali u ovom doista iznimno dobro organiziranom programu te izrazila nadu u ponovni susret u rodnom mjestu svoga oca poznatoga književnika.

Kulturni događaj su glazbeno oplemenili članovi Osnovne glazbene škole u Posušju snažnim interpretacijama pjesama. Dojmljivim izvedbama na gitari svoj obol dao je mladi daroviti glazbenik Gabrijel Miličević. Program je profesionalno vodila suradnica Radiopostaje Posušje Kristina Milas.

Ivan Ićan Ramljak bio je jedan od najoriginalnijih hrvatskih pisaca za djecu, a djela mu nadrastaju klasične okvire tog žanra.

Rođen je u Čitluku 1928. godine , a gimnaziju je pohađao u Imotskom, Sarajevu te u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti. U Institutu za historiju radničkog pokreta Hrvatske radio je od 1962. godine, a od 1968. godine suradnik je i urednik novina poduzeća Agrokombinat. Tri godine kasnije prešao je u „Školsku knjigu“, gdje je do 1991. godine bio glavni urednik novina tog nakladnika. Najveći dio Ramljakovog književnog opusa posvećen je djeci. Njegove najpoznatije zbirke novela i romani su „San bez uzglavlja“, „Glava u torbi“, „Povratnik“, „Suza i radost didova“, „Orgulje na Vranijoj glavici“ te „Školarac“.

Ivan Ramljak bio je član Društva hrvatskih književnika, Društva književnika Herceg-Bosne i Hrvatskog novinarskog društva. Za svoj rad višestruko je nagrađivan, a među ostalim dobio je nagradu „Grigor Vitez“, Večernjakovu nagradu za kratku priču, te nagradu „Serra International“, koja mu je dodijeljena 1992. godine u Veneciji za priču „Kruh svetog Ante“.

Nakon duge i teške bolesti, preminuo je 22. kolovoza 2006. u Zagrebu, u 79. godini života.

Tisuću knjiga knjižnici gimnazije fra Grga Martić

Gospođa Ana Ramljak, supruga pokojnog književnika i publiciste Ivana Ićana Ramljaka, donirala je Gimnaziji oko 1000 knjiga iz privatne zbirke jednog od najoriginalnijih hrvatskih pisaca za djecu. Zbirka sadrži djela cijenjenog pisca Ićana Ramljaka, povijesna djela, lijepu književnost, odnosno beletristiku te brojne enciklopedije i druga vrijedna djela stručne literature. Školska knjižnica će, na radost učenika i profesora, popuniti prazne police ovim dragocjenim knjigama te konačno moći ponuditi širok opus djela, bilo pri pripremi nastave ili za nastavu, za sate obrade školske lektire ili pri izradi maturskih radova. Vrijednost ove donacije ne leži samo u količini i kakvoći knjiga – ponosni smo što je naša gimnazija naslijedila bogatu zbirku književnih djela koja su pripadala velikanu kakav je Ivan Ićan Ramljak. Još za života želja mu je bila da se njegova književna ostavština daruje posuškoj gimnaziji.

Posušje.net/Ljubo Kovač

OGLASI

Loading