Select Page

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA: JEDNOGLASNO PRIHVAĆENA INICIJATIVA VEZANA ZA KLADIONICE I ORGANIZIRANJE IGARA NA SREĆU U BLIZINI ŠKOLSKIH I VJERSKIH OBJEKATA

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA: JEDNOGLASNO PRIHVAĆENA INICIJATIVA VEZANA ZA KLADIONICE I ORGANIZIRANJE IGARA NA SREĆU U BLIZINI ŠKOLSKIH I VJERSKIH OBJEKATA

Danas je održana 32. Sjednica Općinskog vijeća općine Posušje. Pred vijećnicima se našlo 19 točaka Dnevnog reda od kojih ističemo usvajanje prijedloga Zaključka o prihvaćanju inicijative Osnovne škole Ivana Mažuranića Posušje vezanu za kladionice i organiziranje igara na sreću u blizini školskih i vjerskih objekata.

Osnovnu i dvije srednje škole u samom centru Posušja pohađa preko 2130 djece i mladih. Ponosni smo na taj broj, ali on pred nas stavlja i veliku odgovornost. Prijedlog Inicijative je obrazložio g. Zvonimir Širić koji je podsjetio kako je Osnovna škola Ivana Mažuranića nedavno održala okrugli stol na temu kladionice i igre na sreću u blizini naših škola na kojega su pozvane sve relevantne institucije koje mogu dati svoj obol po ovom pitanju i to sve posuške osnovne i srednje škole, Centar za socijalni rad, Policijska uprava Posušje, Općina Posušje, Župni ured Posušje i vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola. Za okruglim stolom održana je konstruktivna diskusija o problemu koja je iznjedrila nekoliko prijedloga kako reagirati i od kud početi. “Unatoč tome što je zakonom zabranjeno kockanje osobama mlađim od 18 godina, u posljednjih dvadeset godina kockanje mladih u svijetu je prepoznato kao rastući problem, a od ove porazne činjenice nismo isključeni ni mi u Posušju i stoga je Općinski načelnik uputio inicijativu Osnovne škole Općinskome vijeću uz nadu kako će ona pripomoći da se nadležne federalne razine vlasti uključe u rješavanje ovoga problema.”- rekao je Širić.
Završio je obrazlaganje kazavši kako je cilj napraviti bolje sutra za sve nas koji živimo ovdje, te je zamolio Općinsko vijeće da pripomogne u ovoj borbi, koja će zacijelo biti dugotrajna. Vijeće je jednoglasno usvojilo inicijativu.

Također jedna od točaka Dnevnog reda, bilo je Izvješće o provedbi kulturno-zabavnih i sportskih događanja pod nazivom „Posuško lito“ 2019. godine. Kako se navodi u Izvješću organizirana su čak 43 različita događanja i to potpuno besplatna za posjetitelje. Osim ovih održano je još niz drugih događanja koji nisu bili u službenom dijelu manifestacije, a naslanjali su se nju. Posjetitelji su imali prilike uživati u raznim koncertima, projekcijama filmova, predstavljanjima knjiga, izložbama, predstavama, festivalima i športskim događajima. Ova manifestacija nosi i humanitarni karakter. Tako je od primjerice prikupljenih sredstava od koncerta Željka Bebeka kupljen uređaj za pomoć u tretmanu djece s poteškoćama govora i sluha koji je doniran Neurorazvojnom odjelu Doma zdravlja Posušje. Od sredstava prikupljenih na turnirima mjesnih zajednica također je u protekle 4 godine u infrastrukturu posuških škola uloženo preko 80.000 KM. Organizatori su uputiti zahvalu svim udrugama, organizacijama, ustanovama, sponzorima i volonterima na pomoći bez koje Posuško lito ne bi bilo na sadašnjoj razini.

Ispred Općinskog izbornog povjerenstva Ivanka Arapović Galić podnijela je Izvješće o radu za 2019. koje se ponajviše odnosilo na Izvješće o provedbi trećih neposrednih izbora za članove vijeća MZ općine Posušje.

Od ostalih točaka iz područja katastra, urbanizma i imovinsko-pravnih odnosa izdvajamo usvajanje sljedećih:
– Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za projekt „Rekonstrukcija raskrsnice M 6.1 i R 420 u naseljenom mjestu Čitluk, općina Posušje. Naime, JP Ceste FBiH se obratilo Općinskom vijeću radi utvrđivanja javnog interesa za projekt rekonstrukcije raskrsnice u naseljenom mjestu Čitluk.

– Prijedlozi Zaključaka o davanju ovlasti Općinskom načelniku općine Posušje. Usvajanjem prijedloga zaključaka daju se ovlasti Općinskom načelniku za sklapanje ugovora o kupnji zemljišta za potrebe izgradnje kolodvora.

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana JUŽNA OBILAZNICA-KOVAČI (Jukasovići)
-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana DONJI JUKIĆI (Kapetanići)
-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana VUČIPOLJE (Bagine ograde)
-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana „CARSKI GAJ“ (Ulica Ante Kovačića i Augusta Šenoe)
-Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene i dopune regulacijskog plana „SENJAKOVINE-RADOVANJ“ (Stari kamenolom-mini elektrana 2)
-Prijedlog Odluke o usvajanju regulacijskog plana RADOVANJ-GRADINA
-Prijedlozi Rješenja o utvrđivanju prava vlasništva
-Prijedlog Odluke o načinu i uvjetima prodaje građevinskog zemljišta
-Prijedlozi Odluka o zamjeni nekretnina-zemljišta
-Prijedlog za pokretanje procedure izdvajanja šumskog zemljišta iz šumsko-gospodarskog područja

OGLASI

Loading