Select Page

SKB MOSTAR: Zalihe krvi su na kritičnoj razini, neke operacije već odgođene

SKB MOSTAR: Zalihe krvi su na kritičnoj razini, neke operacije već odgođene

Sveučilišna klinička bolnica Mostar poziva građane, davatelje krvi i one koji će to postati, da zbog nedostatnih zaliha daruju krv u Transfuzijskom centru.

Zalihe krvi su na kritičnoj razini i jedva zadovoljavaju hitne potrebe!, upozoravaju iz Transfuzijskog centra.

Poziv se odnosi na sve krvne grupe A, B, AB i 0.

Darivati krv se može od ponedjeljka do petka u vremenu od 7:30 do 14:30 sati.

Također, krv se može darivati na planiranim terenskim akcijama.

Dodatne informacije mogu se dobiti u transfuzijskom centru na telefon 036/341-981.

Prim. mr. sc. Jadranka Knežević, dr. med., voditeljica Transfuzijskog centra SKB Mostar za portal Pogled.ba ističe: “Kada bi imali 70 doza krvi dnevno, to bi bilo dovoljno da zadovoljimo dnevne potrebe bolnice. Sve ispod toga nas gura u velike probleme kakve imamo sada 

Padom broja zaraženih koronavirusom mostarska bolnica se vratila u normalni model rada što znači kako su sve odgađane operacije sada došle na red. Pacijenti koji su na ulazak u operacijsku salu čekali po godinu dana zbog korone sada prolaze kroz planirane zahvate, a to znači kako su i potrebe za transfuzijama krvi daleko veće nego ranijih mjeseci. Nažalost, rast broj operacija ne prati rast broja doza donirane krvi, tako da je stanje prilično alarmantno. 

-Neke kardiovaskularne operacije i ortopedske operacije su odgođene prošloga tjedna jer nismo imali dovoljno doza krvi u zalihama. Te operaciju su odrađene jučer, a otvorili smo mogućnost i darivanja krvi subotom kako bi pokušali popraviti situaciju. Imali smo u jednom danu 70 doza donirane krvi, ali samo pet je bilo redovnih darovatelja. Svi ostali su došli kako bi krv dali za nekog pacijenta. Situacija je loša i još jednom apeliramo na sve darovatelje krvi da se odazovu apelima koje šaljemo zadnjih dana – govori dr. Knežević.

OGLASI

Loading