Select Page

Skupština HPD Pločno i HGSS stanica Posušje

Skupština HPD Pločno i HGSS stanica Posušje

Hrvatsko planinarsko društvo Pločno i HGSS stanica Posušje održali su u kinodvorani sinoć svečanu skupštinu na kojoj su predstavili svoj rad u prošloj i najavili ciljeve za tekuću godinu.

Ovo je 15. po redu izvještajna skupština HPD Pločno čiji su rad i planovi pred velikim brojem članova i prijatelja predstavljeni u zanimljivoj video prezentaciji.

Na samom početku minutom šutnje odana je počast preminulom članu društva Ivici Kovaču Ćitanu. Nakon toga uslijedila je video prezentacija o aktivnostima društva. Među mnogobrojnim tradicionalnim aktivnostima prošlu godinu ovoga društva obilježila je prva opća planinarska škola koja je privukla puno zainteresiranih, zatim sudjelovanje u markiranju i kompletiranju Bijele linije Via Dinarice u BiH koju je prestižni National Geographic Traveler uvrstio je u najbolje destinacije svijeta za 2017. godinu, i to onaj njezin dio koji prolazi kroz Blidinje, kao organiziranje obilježavanja Međunarodnog dana planina. Ovaj dan društvo je obilježilo usponom na brdo Radovanj, a uspon je privukao čak 70 zainteresiranih. Prošle godine 3 člana HPD Pločno je završilo tečaj za planinarske vodiče A kategorije, a dvojica su postali licencirani vodiči, te ih sada u društvu imamo ukupno 9.

Puno se prošle godine napravilo na izgradnji planinarskog doma na Blidinju. Prema riječima predsjednika društva Maria Bonića planirani radovi na domu su prošle godine su bili doista ambiciozni: krov i fasada su se činili teško ostvarivi. „Međutim, uspjeli smo. Dom je pokriven, fasada je skoro gotova. Čekamo samo da se vrijeme proljepša pa da ju možemo dovršiti do kraja. Gotov je i sanitarni čvor u domu. Sve ove radove možemo zahvaliti našim brojnim sponzorima, Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša naše županije gdje smo aplicirali s projektom fasade, ali i Ministarstvu gospodarstva koji su prepoznali naš rad i naše projekte.“, kazao je Bonić.

Kada su u pitanju planovi za ovu godinu u gradnji planinarskog doma, čekaju nas unutarnji radovi, kazao je Bonić. „Plan je barem jedan kat doma izraditi kako bismo mogli primati na noćenje goste planinare u kvalitetnim uvjetima.“, kazao je Bonić. To bi omogućilo i premještanje Memorijalnog skupa planinara na prostor preko puta doma.
HPD Pločno je već izradilo kartu aktivnosti za ovu godinu, a osim radova na domu, najavljuju nastavak opće planinarske škole koja će započeti 15. ožujka, ali i uspon članova društva na najveći vrh Alpa Mont Blanc. „ Jedino što znamo oko ovog uspona je datum, a to je 8. srpanj.“, kazao je Bonić.

Kroz video prezentaciju predstavljen je i rad HGSS stanice Posuše. Članovi ovoga tima su prošle godine imali nekoliko intervencija u potrazi za nestalim osobama, ali i redovne tečajeve usavršavanja. Za sada u ovom timu u Posušju ima oko 15 ljudi koji su u svakom trenutku spremni za pomoć ugroženim stanovnicima naše općine, ali i pomoć istim društvima u susjednim općinama.

Sinoć su uručene i zahvalnice najzaslužnijima za pomoć i podršku u prošloj godini: Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ZHŽ, Jerki Čuturi, PP Blidinje, Mrvelji d.o.o., Ministarstvu gospodarstva, Damiru Lončaru Tali, tvrtki Kror, Vinku Romiću, Mesnoj industriji Rakitno, Rudnicima Boksita, Forum d.o.o. Anti Mihalju, Panki, Delta Security, HGSS Makaraska – ispostavi Imotski te Udruzi Visit Blidinje s kojima su istaknuli posebno dobru suradnju u prošloj godini.

posusje.net

OGLASI

Loading