Select Page

Svoje smilje možete preraditi u destileriji ‘Eko Hercegovina’ u Rastovači kod Posušja

Svoje smilje možete preraditi u destileriji ‘Eko Hercegovina’ u Rastovači kod Posušja

Tragom informacija o prenatrpanosti destilerija količinama smilja koje su ovih dana na urodu i u jeku žetve, ekipa ABCportala obišla je destileriju Eko Hercegovina u Rastovači kod Posušja kako bi se uvjerili u trenutno stanje sa otkupom i destiliranjem.

Inače, destilerija je u vlasništvu braniteljske zadruge istog naziva a nastala je na incijativu općinskih vlasti u Posušju u suradnji sa braniteljima. Projekt su zajednički financirali švicarska vlada i općina Posušje.

U destileriji smo zatekli Dragana Ripića magistra agronomije, stručnjaka za ovo područje i voditelja destilerije. Primjetili smo i dostatne količine smilja koje su dovezli uzgajivači sa širokobriješkog i grudskog područja.

-Dobro je da smilje nije svugdje u isti tren dozrelo, ovi naši niži krajevi su već dobro počeli sa žetvom dok ovdje u Posušju to će pričekati još nekoliko dana. Razlika je u nadmorskoj visini a i malo nižim temperaturama pa zbog toga naše smilje nije još sasvim zrelo. Mi smo u zadnjih tjedan dana počeli sa otkupom ali i destilacijom smilja. Gužve ima ali nastojimo svima odrediti termine kako bi ljude na neki način zbrinuli. Naravno, naši financijski kapaciteti su ograničeni pa smo krenuli sa destilacijom smilja za potrebe onih koji su nam ga doveli. Radimo non stop i naš kapacitet je 300 kilograma za dva sata. Količina ulja ovisi i od kvalitete smilja koje se prerađuje a ne samo od kilaže.- rekao je novinaru ABCportala voditelj destilerije magistar Ripić. Također, u našem daljnjem razgovoru nam je rekao da svi zainteresirani mogu više informacija dobiti na njihovoj web i facebook starnici. Cijena po prerađenoj toni smilja je 600 KM. Zanimljivo je spomenuti da će prerađeno smilje ići za proizvodnju peleta koji se upotrebljava za grijanje. Eko Hercegovina je pravi primjer dobre organizacije i suradnje branitelja sa općinskim vlastima Posušja.

Braniteljska zadruga ‘Eko Hercegovina’ u svojem ‘pogonu’ još ima liniju za proizvodnju pčelinjih pogača i sušionicu voća i povrća…

ABCportala snimio Ivan RAMIĆ

OGLASI

Loading