Select Page

Slijedi novi rast temperature; ako idete preko granice, provjerite gdje su gužve

Slijedi novi rast temperature; ako idete preko granice, provjerite gdje su gužve

Posljednjih nekoliko dana svjedočili smo ugodnoj temperaturi koja se kretala u normalnim granicama. Toplinski val koji smo osjetili prije otprilike dva tjedna ponovno je na pomolu. Očekivati ga možemo već idući tjedan. U subotu i nedjelju maksimalna temperatura zraka ide do 35 stupnjeva, a već u ponedjeljak penje se na 36.

Prilagodba

Kada je riječ o ostatku idućega tjedna, prema pisanju N1, nad zapadno Sredozemlje i Pirinejski poluotok jugozapadni vjetrovi donose topao zrak sa sjeverozapada Afrike koji će se idući tjedan dana premještati preko Sredozemlja prema istoku. Vrhunac novog toplinskog vala s temperaturama do 38 stupnjeva, prema prognozama za Hrvatsku, bit će krajem idućeg tjedna, piše N1. Prema nekim inozemnim meteorološkim prognozama, i BiH očekuje ponovno zatopljenje, a u nekim krajevima temperature bi mogle dosezati i 39 stupnjeva. – Topao afrički zrak koji struji prema nama donijet će ponovno manje količine saharskog pijeska te će nebo ponovno sjati žućkastim sjajem – piše N1. Budući da već idućih dana možemo očekivati velike vrućine, jasno je da ovo godišnje doba zahtijeva promjene načina života, od prehrane i odijevanja do drugačijeg rasporeda aktivnosti, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ). – Ovo se posebno odnosi na malu djecu, starije osobe, trudnice, osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, osobe oboljele od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, dijabetičare, kronične bolesnike, sportaše i radnike na otvorenom – kazala je rukovoditeljica Odjela za promociju zdravlja u INZ-u Elma Kuduzović. Kako dalje navodi, ljeti se trebamo znati prilagoditi kako bismo izbjegli moguće štetne ljetne posljedice koje nosi sa sobom, a slobodno vrijeme iskoristiti za opuštanje i oporavak. – Nemojte se zbog neznanja ili lijenosti dovesti u situaciju da upadnete u njegove zamke i ne iskoristite sve prednosti na najbolji mogući način.

Visoke temperature, pojačano znojenje, opekotine, ubodi insekata i trovanje hranom samo su neke od opasnosti s kojima se suočavate tijekom ljeta – objasnila je Kuduzović. Kako navode u INZ-u, tijekom cijele godine, a posebice ljeti, treba paziti na čuvanje i pohranjivanje namirnica. Ljeti zbog rasta temperature nepravilno čuvanje namirnica skraćuje vijek trajanja te bitno utječe na kvalitetu i nutritivnu vrijednost namirnica. Posebnu pozornost treba obratiti na lako kvarljive namirnice proteinskog podrijetla kao što su meso, jaja, riba, mlijeko i mliječni proizvodi.

Putovanja

Ako pak planirate do mora ili putujete na duže relacije, krećite u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima te tijekom putovanja pravite češće stanke. Onima koji planiraju “skoknuti” dan ili dva do mora savjetuje se da se prethodno informiraju o stanju na cestama, na granicama, kao i mogućim alternativnim pravcima u slučaju gužve. Važno je i štititi se od sunca jer nekontrolirano izlaganje sunčevim zrakama, kao i nekorištenje sredstava sa zaštitnim faktorom, može izazvati negativne promjene na koži, uključujući opekline, ubrzano starenje te u krajnjem slučaju i karcinom kože, melanom. Prilikom izlaganja sunčevim zrakama obvezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva s najvećim zaštitnim faktorom (50) koje je potrebno nanijeti u dovoljno debelom sloju minimalno 20 minuta prije izlaska iz kuće, uz ponavljanje svaka dva sata te nakon svakog kupanja.

VL

OGLASI

Loading