Select Page

SLUČAJ ZATAŠKAN: Washington znao da im mudžahedini iz BiH spremaju 11. rujan?

SLUČAJ ZATAŠKAN: Washington znao da im mudžahedini iz BiH spremaju 11. rujan?

Iza imena Safet Ibid Ćatović, koji je u UN 2001. imao veleposlanički status kao vojni izaslanik BiH, krio se bivši komandant odreda “Eh mudžahedin” Abu Mali! Ove, ali i podatke da se sprema “nešto veliko” u kolovozu, samo nekoliko tjedana uoči terorističkih napada na SAD, imala je i Mary Andrews iz američke diplomatske misije na East Riveru, pišu Večernje novosti.

Ovu, priču, za Novosti otkriva Darko Trifunović, prvi tajnik misije BiH pri UN. Prisjećajući se da je Malia tih dana slučajno sreo na ulaznim vratima zgrade u Ulici Plaza 866 m na Menhetnu, gdje su misije imale sve članice UN, Trifunović kaže kako mu je za oko zapao njegova žuta značka na reveru, propusnica za zgradu koju su imali samo veleposlanici i najviši predstavnici zemalja članica.

“Na iskaznici tog čovjeka, očito arapskog porekla, pisalo je “BiH” i ja sam ga na ulazu zadržao, uhvatio za rever i pitao tko je.

Odmah je pobjegao niz ulicu, a ja sam istog dana otvorio istragu i o svemu obavijestio i američke kolege”, svjedoči Trifunović, danas ekspert u Institutu za nacionalnu i internacionalnu sigurnost u Beogradu.

On kaže i kako nije bilo potrebno mnogo vremena da se utvrdi da je značka u UN-u izdana na ime Safet Ibid Ćatović nečija “namjerna pogreška”, s obzirom na to da BiH nije imala formacijsko mjesto pomoćnika veleposlanika za vojne poslove. Podigla se ubrzo interna uzbuna u službama UN, pa je utvrđeno kako su mu status pored službene Misije, dali tadašnji veleposlanik BiH u UN Muhamed Šaćirbej i njegov kolega Husein Živalj.

Priča o Abu Maliu, prema tvrdnjama Trifunovića, velikim dijelom je skrivena od javnosti, a Sarajevo je uz pomoć Saudijske Arabije, učinilo sve da se “zakopa”.

U međuvremenu, kako kaže, FBI je ustanovio kako je “prvi bh. mudžahedin” u New Jerseyu imao svoju humanitarnu organizaciju i da je dva tjedna prije udara na Ameriku u Pensilvaniji organizirao “Džihad kamp” za mlade.

“Nije slučajno što je jedan od tih zrakoplova s čuvenog leta ’93’, iz New Jerseya pao u Pensilvaniji. ‘Boing 757’ se srušio u okrugu Samerset, nedaleko od tog ‘Džihad kampa'”, smatra Trifunović.

Prema sigurnosnim izvješćima, mnogim članovima SDA uloga u ratu u BiH je zataškana.

Nusret Avdibegović, aktualni banjolučki muftija, bio je prvi mudžahedin na tlu BiH i dvostruki špijun koji je radio za Obavještajnu službu ABiH i englesku MI6. O ovom svjedoče i papiri koji se nalaze i u Haaškom tribunalu, gdje su zavedeni pod tužiteljskim brojem 03324344.

Avdibegović je bio osobni prevoditelj prvog mudžahedina koji se pojavio u BiH, šeika Mahmuda Abu Abdula Aziza al Muntesiba, poznatijeg kao Riđobradi, pišu “Novosti”.

Inače, najveći dio dokumentacije o islamskom faktoru u BiH, kako se ukazuje, spaljen je 2001. godine, ali je dio ostao u Tužiteljstvu BiH, gdje se danas nalazi “zaveden pod ključem”.

vecernji.ba

OGLASI

Loading