Select Page

SOG FBiH: Potrebna veća prava jedinica lokalne samouprave u svim oblastima razvoja i unaprjeđenja lokalne zajednice

SOG FBiH: Potrebna veća prava jedinica lokalne samouprave u svim oblastima razvoja i unaprjeđenja lokalne zajednice

26. veljače 2019. u Posušju je održana Sedma sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj je prezentiran Okvirni godišnji plan Saveza za tekuću godinu. U godišnjem su planu identificirane aktivnosti vezane za lobiranje i zastupanje interesa jedinica lokalne samouprave.

Predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH, Hamdo Ejubović istaknuo je važnost rada Predsjedništva Skupštine Saveza u borbi za prava koja se tiču lokalne zajednice. „Rad Predsjedništva Skupštine Saveza se bazira na ostvarivanju većih prava jedinica lokalne samouprave u svim oblastima razvoja i unaprjeđenja lokalne zajednice. Mi želimo dobiti zasluženi status i bitniju ulogu kroz naše djelovanje. Kada je riječ o Mapi puta, mi u jedinicama lokalne samouprave smo trasirali naš put približavanja u EU“, istaknuo je Ejubović.

“Na dnevnom redu sjednice Saveza bilo je i nekoliko izvješća Povjerenstava među kojima i izvješće Povjerenstva za međunarodne odnose, izvješće za fiskalnu politiku s naglaskom na udruženje pomoćnika načelnika za financije, izvješće za imovinsko-pravnu službu te izvješće za urbanizam i stambeno-komunalne poslove s naglascima na potrebu usklađivanja zakonskih propisa koji su proglašeni neustavnima, a takvih je jako puno na federalnoj razini“, kazao je u izjavi za medije zamjenik predsjednika Predsjedništva Saveza Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad. Iako jedinice lokalne samouprave nemaju veliki utjecaj kad su u pitanju više razine vlasti, Vukadin je istaknuo kako je uvjeren da se zbog složenosti naše države mora pokazati jedna dodatna širina, kako zastupnici na višim razinama tako i čelništvo u EU, ako žele BiH u svom okrilju.

Savez općina i gradova F BiH osnovan je s ciljem adekvatne ustavnopravne zaštite interesa i prava lokalne samouprave prema višim razinama vlasti. S tim u vezi Savez poduzima niz aktivnosti kako bi se zaštitili interesi lokalne samouprave.

Predsjednik Predsjedništva Saveza Hamdo Ejubović podsjetio je na aktivnosti Saveza kojima se nastoji ukazati na niz problema s kojima se susreću općine i gradovi, vezane uz zakonske propise koje donosi Federacija, a tiču se lokalne samouprave, primjerice, Zakon o koncesijama, Zakon o šumama, Zakon o zaštiti okoliša, Zakon o pripadnosti javnih prihoda i jedan od vitalnih zakona Zakon o građevinskom zemljištu. „Sve su to naše inicijative koje ćemo, nadamo se, realizirati putem Parlamenta F BiH“, kazao je gospodin Ejubović u izjavi za medije, ističući kako je uz sadašnji status nemoguće u punom kapacitetu realizirati ovlasti koje pripadaju jedinicama lokalne samouprave.

U suradnji sa Savezom općina i gradova RS, planirano je 13. ožujka 2019. godine organizirati konferenciju o temi: „Predstavljanje analize utjecaja EU legislative na jedinice lokalne samouprave i iskustva regije“. Predsjedništvo je upoznato s detaljima osnivačkog sastanka Mreže za javne financije Saveza općina i gradova FBiH održanoga 12. veljače 2019. godine u Mostaru. Glavna svrha Mreže je jačanje aktivnosti i inicijativa u segmentu javnih financija općina i gradova u FBiH i jačanje suradnje i koordinacije pomoćnika načelnika za financije.

Članovi Predsjedništva su na sjednici upoznati i sa zahtjevom Saveza za obustavu primjene Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o komunalnim naknadama u Kantonu Sarajevo. Nakon sastanka s Elmedinom Konakovićem, predsjedavajućim Skupštine KS i Amelom Kovačevićem, ministrom financija KS, održanog na zahtjev Saveza i općina u KS, dato je obećanje da će sporni Zakon biti vraćen u skupštinsku proceduru, te da će općine u KS i Savez biti konzultirani u postupku donošenja ovog zakona.

Predsjedništvu su predočeni i zaključci sa sjednica povjerenstava o aktivnostima Saveza na projektima: „Regionalni program lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu“ i „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading