Select Page

Španjolska će prva testirati četverodnevni radni tjedan

Španjolska će prva testirati četverodnevni radni tjedan
Španjolska uskoro započinje probno razdoblje četverodnevnog radnog tjedan koju je ranije ove godine predložila stranka Mas Pais, a do sada nijedna zemlja to nije uradila.

Ukoliko testiranje prođe kako treba i ideja bude potpuno prihvaćena, Španjolska bi mogla postati i jedna od prvih zemalja u svijetu u kojoj je implementiran sustav rada od samo četiri dana u tjednu, piše The Guardian.

Testiranje ovog pilot-projekta počet će na jesen, trajat će tri godine i u njega će biti uloženo 50 milijuna eura.

Stranka Mas Pais se nada da će u cijeloj državi vidjeti rezultate koje je postigla španjolska kompanija Delsol, a čiji radnici već neko vrijeme rade samo četiri dana u tjednu:

U ovoj kompaniji primjetno je smanjenje izostanaka s posla, produktivnost je porasla i radnici kažu da su dosta sretniji.

Vrijedi naglasiti i da nisu svi zadovoljni ovom idejom, a jedan od čelnika glavnih poslovnih udruga u zemlji istaknuo je kako se država nalazi u najvećoj recesiji od građanskog rata te kako izlazak iz krize koju je donijela pandemija zahtijeva više rada, a ne manje, prenosi Klix.ba.

No Mas Pais nastavlja sa svojom inicijativom: Jasno je da način na koji radimo ljude stresira, prekomjerni rad ih umara i sve to ostavlja velike posljedice na mentalnom zdravlju. Četverodnevni tjedan bio bi dobar za gospodarstvo, za radnike i za okoliš. Što tu nije kako treba?

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading