Select Page

Srednja strukovna škola održala edukaciju o prvoj pomoći

Srednja strukovna škola održala edukaciju o prvoj pomoći

Učenici Srednje strukovne škole u Posušju danas su umjesto šestog sata u školi imali priliku poslušati upute o prvoj pomoći koje bi svatko od nas trebao znati u hitnim situacijama. Riječ je o projektu kojega već tri godine rade učenici koji su prvi upisali srednju medicinsku školu u Posušju. Danas su to učenici 4. m razreda, maturanti, koji su svim ostalim učenicima u svojoj školi pokazali projekt koji su napravili zajedno s dr. Ivanom Bešlićem. Prema riječima dr. Bešlića, u projektu je riječ o procesu pružanja prve pomoći u zajednici. „Cilj projekta je osvijestiti populaciju o mjerama osnovnog zbrinjavanja života i mjerama pružanja prve pomoći koje moramo svi znati. Iz svoje prakse, nažalost, uočio sam kako su u tom djelu ljudi dosta needucirani. Radeći u primarnoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti taj sam nedostatak uočio i stoga mogu reći da bi sigurno puno nesreća imalo bolji ishod da se odmah na početku postupilo ispravno“, kazao je dr. Bešlić.

Ideja je nastala s ciljem da se nauči reanimacija unesrećenih. Zatim su reanimaciji priključena i osnovna znanja za neka druga hitna stanja u kojima se možemo zateći, a to su: gubitak svijesti, srčani udar, moždani udar, epileptični napadaji, traumatske ozljede, gušenje stranim tijelom (kako ispravno napraviti Heimlichov zahvat), krvarenje, trovanje, strujni udar,toplinski udar,  opekline i ugriz zmije. Za svaku od ovih situacija učenici su dobili detaljan prikaz kako prepoznati o kojem se stanju radi i kako pružiti prvu pomoć za svako od ovih stanja pojedinačno. „Prva i osnovna stvar je ostati sabran i primijeniti onoliko znanja koliko imamo. Važno je uvijek najprije nazvati hitnu pomoć, kod nas na broj 124, a u zemljama EU na broj 112, pa se onda posvetiti unesrećenom i pružiti onoliko pomoći koliko možemo“, kazao je dr. Bešlić.

Uz ostale učenike srednje medicinske škole, šestero njih je aktivno sudjelovalo u projektu: Božena Bakula, Antonija Rezo, Valentina Bošnjak, Ana Begić, Mate Dragoja i Mario Bešlić, a pomoć pri izradi nekoliko videouradaka s uputama za prvu pomoć pomogli su Mihaela Ćesić i Josipa Sabljo. Mate Dragoja i Antonija Rezo su nam kazali da su spremno ušli u ovaj projekt jer sve prikazano i opisano je posao kojim će se jednom baviti. „Mi smo željeli znati više, dosta smo naučili i što je najvažnije spremno smo svoja znanja prenijeti i na druge“, kazali su nam Mate i Antonija. Da je edukacija primarni cilj potvrdio je i dr. Ivan Bešlić. „Htjeli smo educirati najprije učenike, a onda preko njih i ostalo stanovništvo. Dakle, prva i osnovna stvar je edukacija i prevencija, a onda liječenje. Trebalo je za sve ovo pripremiti prezentaciju, videa, edukativne letke i moram priznati da su učenici cijelog 4. m razreda spremno sudjelovali i zbog tog ih moram i pohvaliti“, kazao je dr. Bešlić.

Ravnatelj Srednje strukovne škole u Posušju, Mario Knezović je za naš radio kazao da se škola stalno trudi dati što više prakse učenicima koji pohađaju ovu školu. „Mi se stalno trudimo da uvedemo prakse koliko god to možemo. Naravno da to ne znači da će njihova znanja biti kompletna odmah nakon školovanja, jer ipak najbolji radnici su oni koji imaju po nekoliko godina iskustva. No mi od sebe dajemo koliko možemo da sve struke uvedemo u ono što ih čeka u njihovom radu. Trudimo se da im damo što više prakse kako bi mogli početi raditi“, kazao je ravnatelj Knezović.

Cijeli ovaj projekt realiziran je uz podršku općine Posušje, te uz pomoć Doma zdravlja u Posušju s kojim medicinska škola u Posušju surađuje od početka.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading