Select Page

Srušen jarbol sa zastavom Hrvata u BiH u VAREŠU, stižu osude sa svih strana

Srušen jarbol sa zastavom Hrvata u BiH u VAREŠU, stižu osude sa svih strana
U povodu nemilih događaja u Varešu gdje je srušena zastava hrvatskog naroda u BiH, javno osuđujemo nemili čin rušenja jarbola postavljenog prije deset dana u dvorištu Crkve sv. Mihovila u središtu Vareša, navode na početku priopćenja iz Hrvatskog narodnog sabora BiH.

U noći s nedjelje na ponedjeljak pojedinac, ili više njih, očigledno su se odlučili na rušilački pohod spomen obilježja s izravnim ciljem izazivanja nacionalne nesnošljivosti i remećenja normalnog suživota u Varešu svega deset dana nakon što je jarbol postavljen.

Pozivamo nadležne institucije da žurno reagiraju i zaštite spomenik, kao i prostor u neposrednoj blizini Crkve sv. Mihovila
Ističemo da je kvalifikacija ovog nemilog događaja u domeni “običnog vandalskog čina” neprihvatljiva jer je evidentno koji su stvarni razlozi ovakvog kaznenog djela.

Župnik fra Leon Pendić potvrdio je za medije kako se izgred dogodio tijekom noći uoči obilježavanja dana župe sv. Mihovila.

Jarbol nije izdržao ni deset dana otkako smo ga postavili jer se pokrenula hajka protiv njegova postavljanja. Netko je noćas srušio jarbol, potrgao hrvatsku zastavu i odnio je, rekao je župnik u Varešu. Pojasnio je kako se hrvatska zastava zajedno s papinskom dugi niz godina nalazi na samoj crkvi u Varešu.

Niti za rata nije bilo ovako kao danas toliko hajke, upozorio je fra Leon sugerirajući da je to vjerojatno dovelo do rušenja jarbola s hrvatskim obilježjem. Posebno razočaravajućim ocijenio je što se to dogodilo uoči obilježavanja dana župe u srijedu.

Mladež HDZ-a BiH oštro osuđuje rušenje zastave hrvatskog naroda u Varešu i nemilog događaja pored spomenika s imenima 125 civilnih i vojnih žrtava koja se nalazila u dvorištu crkve sv. Mihovila u središtu Vareša.

Izazivanje nacionalne netrpeljivosti i nesnošljivosti je nedopustiv čin u zajedničkom suživotu, osobito u sredinama poput Vareša, ali i drugih sličnih sredina.

Pozivamo nadležne institucije da odgovornog pojedinca ili više njih sankcioniraju i omoguće zaštitu spomenika i crkve sv. Mihovila koja je očito postala predmet nacionalističkih udara na život hrvatskog stanovništva u Varešu.

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading