Select Page

Stiže nagla promjena vremena: Češći su moždani i srčani udari

Stiže nagla promjena vremena: Češći su moždani i srčani udari

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa u ordinacijama raste i broj pacijenata.

Tipični simptomi utjecaja vremena su osjećaj mučnine, depresija, vrtoglavica, glavobolja, migrena, visok ili nizak krvni tlak te opća tjelesna slabost i neobjašnjiv umor.

– Kod promjene vremena prvi problem su nagle promjene atmosferskog tlaka, neposredno prije dolaska ciklona. Tad se kod ljudi češće javljaju srčani ili moždani udari. Zbog velikih oscilacija atmosferskog tlaka može doći do promjena u protoku kroz već bolešću sužene krvne žile i nastupa srčanog ili moždanog udara – upozorio je za 24sata.hr kardiolog internist dr. Dražen Šebetić dodajući kako se naglim padom temperature zraka kod pacijenata s postojećim dijagnozama, osobito ako je riječ o koronarnim bolestima, nerijetko pogoršavaju simptomi.

– Kod takvih pacijenata inače ima puno više simptoma tijekom hladnog vremena, opet zbog suženih krvnih žila.

Isto tako pacijenti skloni oscilacijama krvnog tlaka teže podnose oscilacije tlaka zraka – nastavio je dr. Šebetić. Dramatične promjene vremena dodatno povećavaju podražaj vegetativnog sustava, a to sve utječe na razne bolesti.

– Bolesnici s postojećim srčanožilnim bolestima tijekom naglih promjena atmosferskog tlaka i vanjske temperature zraka trebaju odgoditi fizičke aktivnosti koje nisu neophodne, dok se ne smire vremenske prilike. Najbolja prevencija je redovito uzimanje propisane terapije i prije nego što nastupe promjene vremena. Ako se jave nepredviđene tegobe, što prije se treba javiti svojem liječniku – napominje dr. Šebetić.

Osim na kardiološke pacijente, naglo zahlađenje posebno utječe na dijabetičare, kojima je tijekom hladne fronte puno teže kontrolirati razine šećera u krvi, te na ljude koji imaju tegobe s plućima. Glavobolje i bolovi u sinusima su više izraženi tijekom hladnijeg vremena, kao i češći poremećaji u radu imunološkog sustava te sklonost prehladama i infekcijama, osobito upala uha zbog povećane vlage u zraku.

Vlaga u kombinaciji s promjenama tlaka može rezultirati i bolovima u kostima i zglobovima, a ako se uz sve ove vremenske neprilike pojavi i vjetar, mogao bi prouzročiti napadaje migrene. Kad zrak postane hladan, teže je disati.

Hladan i suh zrak može iritirati dišne puteve i prouzročiti dodatne tegobe ljudima koji već imaju problema s disanjem zbog astme ili kronične opstruktivne bolesti pluća. Zato se svakako utoplite i izbjegavajte vježbanje na otvorenom.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading