Select Page

Stiže nam prava zima: Snijeg moguć već danas

Stiže nam prava zima: Snijeg moguć već danas

Oblačno i povremeno sunčano vrijeme, početkom sljedećeg tjedna zamijenit će niske temperature i snijeg.

Iz jednog ekstrema prelazimo u drugi. Visoke temperature, kažu meteorolozi, prelaze u temperature niže od višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine.

“Tijekom nedjelje u poslijepodnevnim satima očekujemo snijeg u planinskim područjima, a u večernjim satima s padom temperature zraka i u nižim područjima sjeverozapadne Bosne, dakle Bosanske Krajine, gdje očekujemo da će kiša preći u susnježicu i snijeg, potom šireći se u noći sa nedjelje na ponedjeljak prema središnjim i istočnim područjima Bosne”, pojasnio je za N1 meteorolog Nedim Sladić.

“Očekujemo dosta niske temperature zraka koje u nizinama idu i do -10, i to osobito kada se izvedri sredinom tjedna, na planinama i ispod -15”, pojasnio je za Sladić.

Zimska idila nadomak je ruke. Manji snježni prekrivač obradovat će one kojima snijeg nedostaje.

BHMETEO je objavio prognozu za naredne dane:

SUBOTA(06.01.) – Jačanjem utjecaja ciklona sa jugozapada u subotu nas očekuje oblačno i nestabilno vrijeme uz padaline. Kiša se tijekom dana očekuje u većem dijelu zemlje, koje će opet najviše biti u južnim, zapadnim i sjeverozapadnim dijelovima a najmanje na istoku zemlje. Na zapadu lokalno nešto jače padaline.

Vjetar slab do umjeren južnih smjerova, u Hercegovini i na zapadu Bosne lokalno mogući povremeno jaki udari juga. Jutarnja temperatura 6 do 10, na jugu do 13 °C, dnevna temperatura 10 do 15, lokalno do 17 °C.

NEDJELJA(07.01.) – U nedjelju nastavak oblačnog vremena uz padaline u većem dijelu zemlje. Više padavina u drugom dijelu dana i u večernjim satima. Kiša, koja će prijepodne na planinama sjeverozapadne Bosne prodorom hladnijeg zraka prelaziti u susnježicu i snijeg. Sredinom dana ili poslijepodne daljim prodiranjem hladnijeg zraka susnježica i snijeg se očekuje i u nizinama na sjeverozapadu Bosne, a kasnije navečer i u noći na ponedjeljak(08.01.) snijega će postepeno biti u većem dijelu zemlje.

Najmanje padalna na zapadu Bosne gdje će od prijepodnevnih sati nedjelje i tijekom noći na ponedjeljak biti uglavnom suho, te u Hercegovini gdje će lokalno biti kiše tijekom nedjelje, a u noći na ponedjeljak na sjeveru Hercegovine lokalno moguće da prolazno bude snijega.

Snijega neće biti puno, u nizinama uglavnom 2 do 5 cm, u višim krajevima i na planinama 5 do 10, lokalno do oko 15 cm.

Od prijepodnevnih sati sa sjeverozapada postepeno jačanje sjeverca koji će do noći na ponedjeljak širom zemlje biti povremeno umjeren. Jutarnja temperatura 2 do 7, na jugu do 10 °C, dnevna temperatura 6 do 12, lokalno na jugu do 16 °C. Dolaskom hladnijeg zraka sa sjeverozapada temperatura u osjetnom padu.

PONEDJELJAK(08.01.) – U ponedjeljak osjetno hladnije i pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini tokom dana lokalno mogući sunčani periodi usljed jačanja bure. U Bosni lokalno slab snijeg. U jutarnjim i prijepodnevnim satima nešto više padavina, poslijepodne i navečer manje.

U ponedjeljak slab do umjeren sjeverac, na zapadu Bosne i u Hercegovini većinom umjerena bura uz lokalno jake udare. Jutarnja temperatura -6 do 1, na jugu do 7 °C, dnevna temperatura -4 do 0, na jugu do 10 °C.

Od UTORKA(09.01.) prestanak padaLina i postepeno smanjenje oblačnosti. Razvedravanje najprije u utorak u Hercegovini i na krajnjem zapadu Bosne, a od SRIJEDE(10.01.) sunčanih perioda će biti i u Bosni. Vrhunac hladnoće nad nama je utorak kada će biti i najhladnije, a od srijede će postepeno dolaziti do porasta temperature po visini što će nam vratiti dnevne temperature u plus, ali će uz vedrije noći u jutarnjim satima biti jačeg mraza i minusa.

OGLASI

Loading