Select Page

ŠTO SKORIJA IZGRADNJA GRANIČNOG PRIJELAZA OSOJE JE PRIORITET!

ŠTO SKORIJA IZGRADNJA GRANIČNOG PRIJELAZA OSOJE JE PRIORITET!

Danas je u zgradi općine održan sastanak između predstavnika Općine Posušje i Udruge gospodarstvenika Posušje. Jedno od gorućih pitanja sastanka bilo je što skorija izgradnja graničnog prijelaza u Osoju. Podsjetimo kako postojeći kapaciteti nisu dostatni za prijelaz putnika i roba, a posljedicu toga osjete i žitelji i posuško gospodarstvo.

Načelnik Branko Bago ukratko je goste informirao o dobroj suradnji i intenzivnim sastancima s predstavnicima iz Republike Hrvatske. U okviru tih sastanaka on se susreo s ministrom MUP-a g. Božinovićem, g. Marendićem iz PU splitsko-dalmatinske županije, kao i g. Mirom Kovačem, predsjednikom saborskog Odbora za vanjsku politiku. Kao rezultat ovih napora načelnika uklonjene prepreke u smislu “omekšavanja” pregleda putnika, što je donekle rasteretilo prometovanje, te su nastavljeni radovi na proširenju s hrvatske strane prijelaza. Kada je riječ o radovima u Osoju, zemljište je otkupljeno još 2016., a unatoč usmenim obećanjima koje načelnik opetovano dobiva s viših razina vlasti radovi još nisu započeli. Prema dostupnim informacijama, bilo je najavljeno da radovi kreću u ovoj godini. Ipak, troškovi izgradnje nisu jasno uvršteni u proračun Uprave za neizravno oporezivanje, što je izazvalo bojazan nazočnih u (ne)realizaciju ovog projekta.

Načelnik je izvijestio goste kako tijekom idućeg tjedna g. Miro Džakula, ravnatelj UNO-a BiH dolazi u posjet općini Posušje, a glavna tema razgovora bit će rješavanje pitanja GP Osoje. Ukoliko ovaj susret ne donese konkretne rezultate, zajednički zaključak je da se organizira radni sastanak s akterima s viših razina vlasti, a u koji bi uz Općinu bili uključeni i predstavnici UGP-a, a sve s ciljem otklanjanja prepreka u realizaciji, ovog za Posušje, iznimno bitnog projekta.

U nastavku sastanka, načelnik je i službeno obavijestio goste kako je Općina Posušje dobila BFC certifikat što predstavlja svojevrsno jamstvo da će postojeći gospodarstvenici, kao i potencijalni investitori, dobiti usluge i informacije na način koji olakšava poslovanje i aktivnosti u nadležnosti lokalne samouprave. Nakon toga je Dragica Lebo iz Odjela za razvoj ukratko predstavila projekt prekogranične suradnje s ciljem povećanja konkurentnosti u sektoru metala i plastike. Konkretno riječ je o nabavci CNC strojeva za potrebe obuke budućih đaka, a sve s ciljem stvaranja konkurentnije radne snage na tržištu. Napomenula je kako će strojevi biti na raspolaganju i posuškim gospodarstvenicima. Govoreći o ovoj temi načelnik Bago naglasak je stavio na stvaranje kvalitetnog i osposobljenog radnika, s većim primanjima i standardom, koji će doprinijeti produktivnosti poslodavca. „Veći cilj ove priče je zaustavljanje odlijeva mladih ljudi iz naše općine“ – kazao je Bago.

Po pitanju izjednačavanja uvjeta u poslovnim zonama i van njih donesen je zaključak, da s obzirom na složenost teme, potrebno je posebno se pripremiti i održati naknadne sastanke.

Zbog sličnih razloga slično je dogovoreno i po pitanju izmjena poreza na tvrtku. Zaključeno je da obje strane pripreme prijedloge rješavanja ovog pitanja, uz uvažavanje postojećih zakonskih propisa.

Otvoreno je i pitanje postavljanja reklama i jarbola. Predstavnici UGP-a su iznijeli prijedlog da se stvori mehanizam ubrzavanja ishođenja lokacijske dozvole na državnom zemljištu za postavljanje reklama, ali da se odredi maksimalna kvadratura do koje nije potrebno ishodovati dozvolu. Ovi prijedlozi će se naknadno razmatrati.

Na kraju sastanka načelnik Bago je kazao kako je i do sada bio primjetan dosadašnji angažman članova UGP-a u području sporta i kulture u općini Posušje, no uputio im je apel da se aktivnije uključe u struktura kulturnih i sportskih društava.

Također je uz poziv gostima najavio okrugli stol o gospodarstvu koji će se održati tijekom mjeseca svibnja. Na njemu bi pored domaćina sudjelovali posuški gospodarstvenici, predstavnici razvojne agencije, resornog ministarstva i predstavnici školstva, s ciljem sagledavanja trenutne gospodarske slike, sveobuhvatne analize potencijala i tržišta rada, a u svrhu napretka našeg gospodarstva i općeg dobra. Također je izrazio nadu da će održavanje ovakvih okruglih stolova postati stalna praksa.

Posusje.net

OGLASI

Loading