Select Page

Što učiniti ako vas ugrize zmija

Što učiniti ako vas ugrize zmija

Nakon tragične vijesti o osobi iz zaleđa Neuma koju je dok je u vrtu brao rajčice ugrizao poskok te je iako je primila serum preminula 12 sati nakon ugriza, evo nekoliko informacija što učiniti ukoliko naiđete na zmiju u prirodi.

Kao prvo, ugriz treba spriječiti te za vrijeme boravka u prirodi treba nositi duge hlače i dužu obuću kako bi se noge zaštitile od ugriza. Treba paziti gdje se staje, a prije odmora provjeriti mjesto na koje se želi sjesti. Ako naiđete na zmiju, najbolje ju je zaobići ili zaplašiti udarcima nogom o tlo i pustiti da se makne, prenosi Metro – portal.hr. Zmije nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, no zato preko kostiju donje čeljusti vrlo dobro osjećaju vibracije tla te ih udaranje o tlo plaši, kaže se u upozorenju.

U slučaju otrovna zmijskog ugriza zmiju ne treba pokušati ubiti ili uhvatiti kako bi se odnijela liječniku, jer bi mogla ponovno koga ugristi. Liječnici vrlo dobro prepoznaju ugriz otrovnice, a točno odrediti vrstu nije potrebno jer se za ugrize svih triju naših otrovnica primjenjuje isti protuotrov.

Osoba koju je ugrizla zmija trebala bi se smiriti te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva te ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Dobro bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ugrizeni ekstremitet čvrstim predmetom i zavojem, a ugrizenog što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading