Select Page

Što učiniti kada vas ubode pčela: Jednu stvar nemojte nikako

Što učiniti kada vas ubode pčela: Jednu stvar nemojte nikako
Ubod pčele može biti opasan, o čemu često, nažalost, čitamo.

Nisu svi alergični pa je za neke ubod pčele samo mala neugodnost, ali drugima je to prijetnja po život, prenosi Mondo.

Najprije, važno je da ako vas pčela ubode, prepoznate simptome moguće alergijske reakcije – jak bol, otok ili kratak dah, bilo kakve poteškoće s disanjem, simptomi su preosjetljivosti na ubod ovog insekta. Za osobe kod kojih se razviju takvi simptomi poslije, idući ubod pčele može biti koban, ako se ne reagira na vrijeme.

Ono što također trebate izbjegavati je greška koju mnogi prave, a koja u slučaju alergije može dodatno iskomplicirati stvari. Naime, pčelinji žalac ni u kom slučaju ne trebate pokušavati vaditi pincetom ili između noktiju jer ćete tako istisnuti ostatak otrova u kožu i potencijalno pogoršati alergijsku reakciju. Najbolje je da žalac sljuštite tupom stranom noža ili noktom.

Sljedeće što trebate uraditi je mjesto uboda oprati sapunom i vodom ako ih imate pri ruci, ako se pojavi otok ili bol, stavite hlade obloge.

Pčele i ose ponekad umiju uvući se u voćke, pa se dogodi da osoba voćku stavi u usta i da je pčela tek tada ugrize. Stručnjaci savjetuju da u tom slučaju odmah idete kod liječnika jer može nastupiti gušenje, a u međuvremenu možete sisati kockice leda koje će ublažiti reakciju.

U slučaju da primijetite bilo što od ovih simptoma – otok, bol, probleme s disanjem… najbolje je da odmah odete kod liječnika.

Ako se utvrdi da ste alergični na ubodpčele – što se radi testiranjem, vjerojatno ćete sa sobom morati nositi opremu protiv uboda pčela.

Liječenje reakcije na ubod pčele uglavnom se vrši kortikosteroidnim kremama i antihistaminicima, a u slučajevima anafilaktičkog šoka daje se adrenalin, dok je u nekim, najtežim slučajevima, potreban i kisik i intubacija.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading